Скільки коштує нині свіжа закарпатська полуниця

Здається, у кінці жовтня про полуницю можна тільки мріяти… Утім, виявляється, ні. На ринках Закарпаття усе ще можна придбати щойно зірвані червоні плоди літньої ягоди.

Коштує один 250-грамовий стакан 30 гривень.

Продавчиня переконана, що навіть у грудні її полуниця дозріватиме, як червнева.

«Моя продукція не закордонна, не заморожена, а свіжа, екологічно чиста, пахуча, смачна. Тож і покупців мою вдосталь, – запевняє жінка. – Ще у вересні я збирала на городі по 15-30 кілограмів апетитних ягід на тиждень, зараз – трохи менше, однак більше 10 кг. все одно є. Садівництвом, в основному, займається син, однак уся родина разом з ним навчається хитрощів вирощування пізньої полуниці. Розсаду голландського сорту «Диво світу» ми привезли з Угорщини. Рослина, до речі, може квітувати як весною, так і влітку, але ягоди дозрівають тільки восени, при чому плодоносить полуниця аж до заморозків. Якщо ж їй створити належні умови, то у теплиці може давати плоди навіть у січні-лютому.

Однак догляд за полуницю, за словами продавчині, непростий, адже вибаглива ягода є чутливою до погодних умов, потребує рясного поливу, старанного підживлення органічними добривами, деревним попелом.

-Особливо ретельно потрібно стежити за полуницею у червні-липні, аби в період засухи не зів’яла, бо тоді чекати плодів марно, – ділиться досвідом господиня. – Також на холодний період року слід прикривати всі ягідні поля поліетиленовою плівкою, аби врятувати насадження від лютих морозів. Полоти ж рослини доводиться стільки, що з рук майже не сходять мозолі. Та результати праці виправдовують усі старання, адже коли крізь вранішній туман між жовтим листям червоніють духмяні полунички, справді радіє душа.

Розповідає аграрійка і про інші тонкощі догляду за селекційними рослинами.

-У серпні ягода дає вуси, а на одному кущику з’являється по 10-12 плодів, – стверджує любителька «солодких» експериментів. – Вирощуємо ягоди, як правило, зовсім не для реалізації, а для власних потреб, просто зараз вони надто рясно вродили і мені не хочеться, аби таке добро пропало.

Також жінка запевняє, що найбільше садівників розводять пізню полуницю з Виноградівського, Іршавського та Берегівського районів. Сама вона – з Виноградівщини. Утім, на її думку, було б бажання, вирощувати екзоти можна абиде.

zakarpatpost.net