Як «умовити» орхідею випустити нову стрілку

Комусь вдалося подружитися з цією примхливою рослиною і домогтися майже безперервного цвітіння, хтось радіє 3-4 квіткам на самотній стрілці, а дехто тільки спостерігає за жилавим листям і повітряними коренями, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Стимулювати формування бутонів у орхідеї допоможуть фосфорні добавки. Підгодовувати рослини слід в період активного вегетативного росту спеціальними сумішами – універсальні добрива для квітучих орхідей не підходять.

Орхідея може не цвісти, якщо дуже сухе або занадто холодне повітря. Цим рослинам потрібні тепле і вологе повітря (в ідеалі – близько +25°С при вологості 60-80%). Ставити горщик на протягах категорично заборонено. Вирішити проблему сухого повітря в опалювальний сезон може обприскування квітки.

Відносну прохолоду (+17-22°C) орхідея переносять легше, ніж посуху і спеку. Наприклад, вона непогано «тримає» квіти при низьких температурах, але в сухому і жаркому приміщенні часто скидає бутони і квітки, що розпустилися.

Поливайте орхідею нерідко, але рясно. Між поливами субстрат і коріння повинні підсихати. Використовувати слід м’яку, злегка теплу воду. Раз в тиждень рекомендується на 20-30 хвилин опускати горщик у таз з водою, щоб субстрат добре наситився вологою. При цьому коріння не повинні довго контактувати з водою, щоб не загнити – не забувайте зливати з піддона зайву вологу.

Орхідеям не потрібно багато світла. Однак пробудити сплячу бруньку без хорошого освітлення складно. Важливо влітку уникати прямих сонячних променів. Світловий день для орхідеї повинен тривати не менше 10 годин. У квітучої орхідеї, зокрема у фаленопсиса, різко падає потреба в додатковому освітленні. Рослина, у якої розкрилися всі бутони, може сміливо прикрашати найтемніші кути в кімнаті.

Щоб все-таки змусити орхідею цвісти, ефективно створити для неї стрес. Потрібно різко скоротити полив. Цей метод підійде для фаленопсисів, ванди і інших моноподіальних (тобто, з одною верхівковою точкою зростання) орхідей. Тимчасова посуха допоможе розбудити сплячі бруньки навіть за умови недостатнього освітлення. Треба збільшити інтервали між поливами мінімум в 2 рази, щоб субстрат і коріння повністю висихали. Треба також відмовитися від обприскування, внесення добрив і біостимуляторів. Подібний режим витримуйте 1-2 місяці, а потім повертайтеся до колишньої схеми поливу.

Також орхідею можна залишити в прохолодному місці на пару тижнів або протягом цього ж періоду щодня виносити на ніч на балкон. Різниця між денними і нічними температурами повинна становити 6 градусів, при цьому стовпчик термометра не повинен опускатися нижче +16 градусів. Примхливу орхідею також можна відправити в комору – в прохолодне темне місце. Через пару тижнів не забудьте повернути квітку на підвіконник.

Флористи не рекомендують переносити горщик з місця на місце. У природі квіти завжди ростуть на одному місці, тому будь-яке переміщення для них – стрес. Якщо все ж необхідно тимчасово переставити горщик, постарайтеся повернути його на місце так, щоб він виявився в колишньому положенні.

Не можна ставити горщик поруч з фруктовою корзиною або підв’ялим букетом. Стиглі фрукти виділяють етилен, який сприяє швидкому дозріванню бутонів і старінню квіток. Таке сусідство може призвести до стрімкого відцвітання орхідеї або скидання квіток та бутонів. Аналогічний результат дає залишена поруч ваза з квітами, що в’януть.

Коли орхідея перестала цвісти, не поспішайте зрізати квітконіс. По-перше, через деякий час на ньому можуть прокинутися сплячі бруньки. По-друге, на квітконосах є зростаючий кінчик. Якщо він залишається зеленим, є всі шанси, що він продовжить рости і на ньому з’являться нові бутони. Відбутися це може в процесі цвітіння або через 1-3 місяці після опадання квіток. Імовірність, що кінчик квітконосу так і не піде в ріст, також є. Але якщо ж кінчик почорнів, пожовк або став сухим, квітконіс можна видаляти – повністю або тільки ту його частину, де були квітки – в місці трохи вище останньої сплячої бруньки.

Багато господарів залишають всі квітконоси, оскільки так простіше домогтися повторного цвітіння, адже кожна брунька може утворити бічний квітконіс або ж «дитинку». Майте також на увазі, що, залишаючи старий квітконіс, ви гальмуєте розвиток нових. Бо декоративність орхідеї, що розпустилася на новій стрілці, набагато вища, ніж якщо бутони з’являться на бічному пагоні.

zakarpatpost.net