Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 4 січня

День на Закарпатті був багатим на події.

Топ-темою дня став візит на Закарпаття Уляни Супрун.

У рамках робочої поїздки вона зустрілася з керівництвом Ужгорода та області, однак на зустрічі не було ні Богдана Андріїва, ні Геннадія Москаля, лише їхні заступники.

Під час брифінгу Супрун поспілкувалася з журналістами і відповіла на численні питання.

Тож перше, що цікавило представників ЗМІ – це наявність в області вакцин від кору, адже їх останнім часом область отримувала від угорців.

Через це власне і відбувся конфлікт Москаля із в.о. міністра.

Супрун також відповіла на запитання, як забезпечуватиметься якість надання послуг сімейними лікарями. Адже попередньо йшлося насамперед про кількісні показники – чим більше громадян уклало декларацій із лікарем, тим більше він отримуватиме коштів.

Прокуратурою Закарпатської області оголошено про підозру директору Державного архіву Закарпатської області у вимаганні та отриманні неправомірної вигоди службовою особою (ч.3 ст.368 КК України).

Встановлено, що посадовець вимагав від закарпатця 300 доларів США у якості неправомірної вигоди за видачу архівної довідки, повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Викрили його прокурори регіональної прокуратури спільно з співробітниками Управління захисту економіки в Закарпатській області Департаменту захисту економіки НП України під час отримання частини раніше обумовленої суми в розмірі 100 дол США.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному міри запобіжного заходу, а також відсторонення посадовця від займаної посади. Триває подальше досудове розслідування.

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян прокоментував інцидент в одному з потягів «Укрзалізниці», коли на пасажирку впала верхня полиця з іншою пасажиркою.

За словами Омеляна, розслідування цього випадку ще не завершене.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Зараз цей випадок розслідується, в мене була окрема розмова з «Укрзалізницею» з цього приводу. Воно взагалі нагадує якісь такі події в «Східному експресі» (детективний роман письменниці Агати Крісті – ред.)», – зазначив він в ефірі Радіо Свобода.

Незабаром вийде на екрани новий 95серійний проект «Таємниці». У ньому зіграла акторака з Ужгорода Римма Зюіна. Детальніше про все від Теленеделі.

Найскладнішим на зйомках для актриси було … вчити молитви зі сценарію.

– Я добре їх знаю, – згадує вона. – І коли моя героїня, яка прослужила десять років в монастирі, вимовляє все своїми словами, та ще й прокляття туди додає, іноді моє нутро не витримувало. Але що поробиш? Це на зйомках художнього фільму у актора є можливість поспілкуватися з автором сценарію, режисером, попрацювати разом з ними над текстом і прибрати деякі моменти. У серіалі так не виходить.

За сюжетом героїня Римми Зюбіної зводить рахунки з життям. Актрисі в прямому сенсі слова довелося лізти в петлю. Але її це не злякало.

У деяких селах уже більше 90 відсотків населення за перехід до Української церкви

Нарешті сталося те, про що думали мільйони українських християн – ми отримали Томос. Тобто наша православна церква отримала документ, що засвідчує юридичну незалежність від московської церкви. Ця подія для держави є не менш важливою, ніж створення потужної модерної української армії. Адже тепер значна частина наших православних перестане відчувати духовну приналежність до церкви ворожої держави. Тобто люди позбавляться душевного дискомфорту. Бо бути щирим патріотом і ходити до церкви агресора не надто приємно для нашого внутрішнього «я» , пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Треба сказати, що наша нація дуже толерантна і довготерпляча. Адже за роки незалежності питання незалежної церкви піднімалося тільки у часи Ющенка, який не встиг довести справу до логічного завершення, і тепер. Тепер є успіх, є перемога і є вимога Верховної Ради про перейменування тієї, чужої нам церкви у церкву російську. Бо антиукраїнська сутність московського патріархату контрастувала з назвою, вводила в оману простих прихожан, створювала ілюзію миру та божої благодаті. Передбачаю, що один із напрямів роботи кацапів тепер буде спрямовано і на перешкоджання перереєстрації та заперечення її необхідності.

На Закарпатті на електричку впав високовольний кабель. Людей на 20 хвилин заблокувало в поїзді

Про це у соцмережі повідомила ужгородка Анастасия Файкова. Цитуємо без змін:

“І знову ЧП на залізниці! В с.Мирча люди сіли в електропоїзд і я в тому числі. Двері ще були відкриті коли впала високовольтна лінія на поїзд… Те що це було страшно … Це дуже мягко сказано, повалив дим і двері закрили,люди залишилися заручниками в закритому. І почався Армагедон,било настільки гучно що здавалося що я в центрі смерча,іскрило по всіх вагонах,ці 20 хвилин здавалися вічністю,я просто шокована. В мене питання до Львівської залізниці та міністерства транспорту,які Вам треба зарплати аби люди не горіли в електричках??? До яких пір Великоберезнянщина та Перечинщина буде їздити на рухляді в аварійному стані??? Хто відповість за цей інцидент??????? До яких пір верховинці будуть ” м’ясом ” та заручниками недолугих управлінців?????”, – йдеться у дописі.

Учора, 3 січня, працівники відділу по боротьбі з торгівлею людьми ГУНП в Закарпатській області, спільно з працівниками Ужгородського районного відділення поліції та ювенальною поліцією області під час проведення оперативно-профілактичних заходів виявили і задокументували факт звідництва в одному з готелів, що розташований в Ужгородському районі.

28-річна місцева жителька підшукала за винагороду в сумі 2000 гривень клієнтові повію – 18-річну ужгородку, повідомляє відділ комунікації Закарпатської поліції.

У діях сутенерки вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.302 Кримінального кодексу України (Створення або утримання місць розпусти і звідництво). Такі дії караються обмеженням або позбавленням волі на строк до 5 років.

Двох незаконних мігрантів з Африки затримали сьогодні вранці на Закарпатті прикордонники Чопського загону.

Військовослужбовці не тільки завадили протиправних дій нелегалів, а й врятували їм життя. Замерзлих і знесилених іноземців виявили в гірській місцевості, коли вони намагалися дістатися Словаччини, повідомляє прес-служба ДПСУ.

Затримані виявилися громадянами Єгипту та Марокко. Прикордонники одразу надали іноземцям першу медичну допомогу. Після поліпшення стану здоров’я правопорушників опитають, щоб встановити всі обставини їх незаконної подорожі.

Пост про результати пройдених процедур оцінки впливу на довкілля каскадів МГЕС на річках Шопурка (Рахівський район), Тересва (Тячівський район) та Латориця (м. Мукачево) у Закарпатті оприлюднила в мережі Фейсбук ГО Екосфера.

Ось про що йдеться у повідомленні. Тест подаємо без змін:

“Підсумок не веселий:
1) Позитивний висновок з ОВД видають практично усім, не дивлячись на низький кваліфікаційний рівень звітів з ОВД та повну відсутність у цих звітах оцінки впливу планованої діяльності на флору і фауну (звіти з ОВД на усі 14 МГЕС готувались інженерами без участі екологів та біологів)

2) Висновки з ОВД хоч і позитивні, але містять потужний блок екологічних умов (подяка Maryna Shymkus), обов’язкових для виконання у разі впровадження планованої діяльності. Якщо забудовник серйозно підійде до їх виконання, то це коштуватиме йому великих грошей (передусім на цілий блок наукових досліджень, які він вирішив не здійснювати на етапі ОВД; а також на компенсацію втрат біорізноманіття, передусім видів Червоної книги України (багатими на ці види є усі 3 річки!), яких не уникнути). А деякі з цих умов, наприклад, зариблення річок аборигенними видами риб, взагалі на сьогодні є нездійсненними. Отже, екологічні умови виставлені високі. За нормальних умов забудовнику таке будівництво мало б бути невигідне. Але тут вилазить одне прикре «але»…

Справа щодо «Корони» в Ужгороді набирає нових обертів. Статками Волошина зацікавився НАЗК. Національне агентство з питань запобігання та протидії корупції прийняло рішення про проведення повної перевірки електронної декларації за 2017 рік депутата Ужгородської міської ради Івана Волошина. Відповідний проект рішення опублікований на сайті НАЗК, передає УНН.

Підставою для такого рішення стало те, що Волошин не вказав у своїй декларації за 2017 рік інформацію про здійснені видатки.

Крім того, у НАЗК припускають, що депутат міськради вказав у своїй декларації недостовірні відомості.

Дані електронної декларації Волошина за 2017 рік свідчать про те, що за рік депутат придбав 16 квартир в Ужгороді. Лише за один місяць (у грудні) Волошин купив 7 квартир. Примітно, що придбане житло аж ніяк не вдарило по кишені депутата. Наприклад, за квартиру площею 86,8 кв м в Ужгороді Волошин заплатив всього 42 тис. грн, за квартиру площею 27 кв м (Ужгород) – 17,9 тис. грн. Квартира площею 153,7 кв м обійшлась депутату всього у 49,7 тис. грн.

Водночас, за даними електронного майданчика olx.ua, квартиру в Ужгороді площею 80 кв метрів не можна придбати дешевше, аніж 1 млн 200 тис. грн.

Повертаючись до декларації Волошина додамо, що у 2017 році цивільна дружина депутата придбала автомобіль Lexus NX300 2016 року випуску вартістю 800 тис. грн. Відзначимо, що станом на сьогодні такий автомобіль на ринку коштує щонайменше 1 млн 65 тис. грн.

zakarpatpost.net