З’явилися точні докази того, що Росія причетна до підпалу офісу Товариства угорської культури Закарпаття

У судовому процесі щодо підпалу угорського центру в Ужгороді пред’явлені докази в організації цього злочину німецьким громадянином Мануелем Оксенрайтером, який раніше був референтом одного з депутатів Бундестагу від правопопулістської партії “Альтернатива для Німеччини”.
Про це повідомляє DW із посиланням на інші німецькі ЗМІ.

Як зазначається, суд у Кракові досліджував пред’явлені прокураторою витяги з листування Оксенрайтера у чаті. Обвинувачення на підставі цих даних вважає доведеною його участь у вчиненні злочину як особи, що фінансувала підпал, пишке Укрінформ.

За даними німецьких ЗМІ, у справі Оксенрайтера віднайдено російський слід. Так, він неодноразово зустрічався з російським філософом Олександром Дугіним, відомим своїми правоекстремістськими поглядами. Зокрема, вони співпрацювали у центрі Katehon, де головою наглядової ради є російський мільярдер Костянтин Малофєєв, відомий у ЄС, США та Україні тим, що фінансово підтримує сепаратистів на українському Донбасі. Саме через фінансову підтримку невизнаних республік на сході України він перебуває у санкційних списках ЄС.

Судом у Кракові встановлено, що підпал будівлі “Товариства угорської культури Закарпаття” в Ужгороді у лютому 2018 року безпосередньо здійснили двоє громадян Польщі Адріан М. та Томаш С. Під час обшуків у них знайдені речі зі слідами запалювальної суміші. Обоє визнали свою вину і вказали, що отримали відповідне замовлення від польського праворадикала Міхала П., який є членом правоекстремістського угруповання Falanga.

Йому прокуратурою Кракова також висунуті відповідні обвинувачення. Міхал П. повідомив у судовому засіданні, що Оксенрайтер нібито організував підпал, дав детальні вказівки, як його вчинити, та заплатив йому за виконання 1500 євро, частину яких особисто передав виконавцю в берлінському аеропорту. За словами Міхала П., Оксенрайтер вимагав відразу після вчинення підпалу надіслати йому відео ужгородської будівлі зі слідами пожежі, повідомляють ЗМІ і додають, що “коли Оксенрайтер побачив відео у месенджері, то відповів, що зроблено, “більше, ніж достатньо”.

Підпал у будівлі “Товариства угорської культури Закарпаття” в Ужгороді був учинений 4 лютого 2018 року. Раніше було відомо про трьох підозрюваних у справі, які є поляками та пов’язані з різного роду неофашистськими та ультраправими організаціями.

Мануель Оксенрайтер довгий час був відомий в Німеччині як редактор правоекстремістського журналу “Zuerst!”. Останніми роками він неодноразово виступав на російських телеканалах, де висловлювався на підтримку проросійських сепаратистів на Донбасі. Його також пов’язують з організацією спостерігачів із Заходу на невизнаних “виборах” у самопроголошених “ДНР”, “ЛНР” та референдумі в Криму в березні 2014 року. До середини січня цього року Оксенрайтер працював помічником Фронмаєра з питань розвитку та економічної співпраці. Як сказав депутат, трудова угода була розірвана за взаємною згодою.

zakarpatpost.net