Скільки в Ужгороді сімейних лікарів і скільки з ними укладено договорів?

Медреформа. Люди налаштовані негативно, але вона принесе позитивні зміни

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Медичну реформу закарпатці сприйняли досить насторожено. Як до всього нового, до змін люди поставилися з недовірою. Особливо новацій побоювалися пенсіонери, бо вони звикли до старої системи і вносити якісь корективи у життя та мислення багатьом не хотілося. Утім поступово погляди більшості почали змінюватись. І якщо спочатку люди вперто не хотіли укладати договори з сімейними лікарями, то зараз активно підписують декларації, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Тож як проходить реформування медичної галузі в Ужгороді, у якому стані амбулаторії, як працюється сімейним лікарям і чи врешті-решт змінилася оплата їхньої праці? Про це та інше газета «Неділя Закарпатські новини» розмовляла із головним лікарем Ужгородського центру первинної медико-санітарної допомоги Тетяною КОЗАК.

Скільки в Ужгороді сімейних лікарів?

– Наразі 73. Це нормальною. Рекомендована кількість для кожного сімейного лікаря – 1800 пацієнтів. Це – оптимальна норма. Для педіатрів – 900, для терапевтів – 2 тисячі. Приблизно 12 відсотків лікарів цю норму виконали. В основному вони уклали угоди з тими пацієнтами, яких обслуговували і раніше, та у плані реформування вони працювали найбільш активно. Відсотків 50 лікарів уклали вже більше тисячі угод. І є частина лікарів, яка зараз саме працює з договорами. Ми дали шанс всім, аби до липня (приблизно 40 відсотків населення ще не визначилося з вибором лікаря)  вони уклали угоди. Самі ж ужгородці повинні також розуміти, що це потрібно зробити.

– І скільки було укладено договорів? Чи активні в цьому плані ужгородці?

– Декларації ми почали укладати ще в паперовому вигляді з кінця 2017 року. З одного боку, як населення, так і лікарі довго сумнівалися, чи щось із цього путнє вийде – буде реформа, чи ні. Утім, з іншого – хто хотів працювати і розумів, що реформування галузі давно назріло, ті укладали угоди. Перша хвиля проходила дуже в’яло, бо інформація з телевізора часто спотворювалася, що розхолоджувало як пацієнтів, так і лікарів. Друга хвиля, коли вже прийняли закон (з липня 2018 року, коли в нас уже була медично-інформаційна система, лікарі в ній навчилися працювати), проходила більш активно. Із майже 114 тисяч населення Ужгорода зараз укладено 70 тисяч декларацій. Це – нормально. Тим більше що ужгородці є досить перебірливими, читають, слухають, вибирають між приватними та державним закладом. Із приватниками уклали угоди приблизно 2 тисячі осіб. На загальну картину це не дуже впливає. Так от. Після першої зарплати, коли лікарі побачили, що чим більше у спеціаліста пацієнтів, тим більше він отримує, почалася третя хвиля. Як лікарі, так і медсестри почали запрошувати своїх потенційних пацієнтів укладати договори. Зауважу також, що на першому етапі ми платимо за кількість, на другому буде мати місце якісний показник.

Більше детально читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 8 березня.

zakarpatpost.net