Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 31 березня

День на Закарпатті був багатим на події.

В Ужгороді вночі “замінували” залізничний вокзал.

Про подію повідомив у соцмережі В’ячеслав Шпонтак.

Загалом мінувати в Ужгороді люблять. Скільки лише разів подібні повідомлення раніше приходили щодо мінування міської ради в день засідання.

Псевдомінування вже було і в інших установах. А зараз “жартівники” вирішили знову повернутись до старого і повідомили про вибухівку у приміщенні залізничного вокзалу.

За словами В’ячеслава, людей евакуювали, військові всередину нікого не пускали, однак невдовзі підтвердилося, що ніякого мінування немає.

Денис Ман розповів про зелений туризм, винні тури та термальні джерела

Закарпаття – край туристичний. Останнім часом у області збільшився потік гостей, почали розвиватися нові напрямки туризму, втілюються в життя цікаві програми. Але чи цього достатньо? Чи можемо ми розраховувати на туристичний бум? Які труднощі у сфері рекреації? Як держава дбає про розвиток галузі? Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з директором департаменту економічного розвитку і торгівлі Закарпатської ОДА Денисом МАНОМ.

Раніше завжди казали, що у нас погані дороги, через що на Закарпаття не хочуть їхати туристи, зараз ситуація покращилась. Чи збільшився потік туристів?

Суттєво. Ми порахували, що область може приймати одночасно близько 30 тисяч туристів, втім ця цифра більша, якщо рахувати ще й розміщення в сільських садибах, які полюбляють не тільки українці, а й іноземці, зокрема чехи, яких побільшало останні 2 роки. У часи ж проведення великих фестивалів, таких як «На Синевир трембіти кличуть» або ж «Гуцульська бриндзя» заклади навколо Міжгірщини і Рахівщини відповідно не спроможні приймати всіх бажаючих, тож туристичні автобуси їдуть далі на Франківщину на ніч або «ночують» у сусідніх районах Закарпаття.

 Ужгородська Капушанська повернула свою першу назву

Одна з найдовших вулиць Ужгорода – Капушанська – має цікаву історію. За весь час існування вона мала всього дві назви – Капушанська і Перемоги. Назву отримала через те, що вела у Великі Капушани, до Словаччини. Ця дорога існувала давно. Але вулиця почала формуватися аж у ХІХ столітті. І все було добре, поки до міста не прийшли комуністи , пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Після Другої світової війни вони охрестили Капушанську вулицею Перемоги.

Хоча в народі її й далі називали старою назвою, але тільки в 90-х роках, коли червоного монстра вдалося перемогти, вулиця отримала попередню назву.

Комітет виборців України відкрив гарячу лінію про вибори.

Проект «Гаряча лінія» здійснюється для допомоги виборцям, спостерігачам та іншим суб’єктам виборчого процесу для реалізації та захисту їхніх прав під час виборів Президента України 2019 року.

З будь яких питань щодо виборів президента ви можете звернутися за телефоном 0 800 212 575

Усі дзвінки на цей номер є безкоштовними.

Березень – місяць театральний.

У цей час своє професійне свято святкують окремо і театри для дітей та юнацтва, і театри ляльок, а тоді вже всі разом – Міжнародний день театру, він наче завершує цей провесняний місяць, бо припадає на 27 березня. Та й Лесь Курбас не випадково назвав свій філософський театр, який утворив у 1926 році – «Березіль».

Натхненням йому служила поезія Б’єрнстьєрне Мартініус Б’єрнсона – норвезького письменника, лауреата Нобелівської премії з літератури 1903 року. Його вірш став своєрідною програмою театру «Березіль»: «Я вибираю березіль, / він ламає все старе / пробива новому місце / він зчиняє силу шуму / він стремить // я вибираю березіль / тому, що він буря, тому що він сміх / тому, що в ньому сила / тому, що він переворот, з якого літо родиться».

Мабуть, за все це «березільське» ми любимо театр. До кожного він приходить по–різному та й у різний час. Хтось мав змогу захоплюватись театром змалечку, хтось познайомився у зрілому віці, але для більшості зустріч з театром, це – як перше кохання. Хтось залишається вірним цій любові на все життя, хтось хоч інколи потрапляє у театральну залу. Хтось зачаровується, хтось розчаровується. А хтось не втомлюється повторювати за Іваном Карпенком-Карим: «Сцена – мій кумир, театр – священний храм для мене».

Весна. Пригріло сонечко. Вийшла баба Анця мало погрітися під хатою. Сіла на лавицю. У хаті й так її ніхто не чув, а їй так говорити хотілося. Дід пообідав і ліг дрімати, онучка з однокласницею вже годину говорила по телефону, невістка пішла до подруги і забула повернутися, а син читав свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини». Баба знала, що поки все не перечитає, його краще не чіпати, й так не чутиме ні слова, бо для нього газета – свята справа, адже, як він сам казав, лише «Неділі» вірить, бо там не про бабські плітки пишуть, а про правду  життя, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Тож на вулиці стара довго не сумувала. До неї  швидко почали сходитись сусідки.

За кілька хвилин їх уже зібралося троє. І завели вони розмову про головне – жіночу інтуїцію.

«Ану вгадайте, – запропонувала Ержіка. – Ко до мене нині вичур у гості прийде».

«Пак ми не босоркані, жоно добра, – відповіла їй баба Анця.

А Юлішка одразу ж почала називати імена. Видно, така гра їй сподобалась.

Як повідомляє прес-служба Держрезерву, обвинувальний акт Мосійчуку вручили після його прильоту з відпустки прямо в аеропорту «Бориспіль».
Представники прокуратури Києва вручили голові Державного агентства резерву України Вадиму Мосійчуку обвинувальний акт у справі про переміщення зерна у 2017 році з ДО “Хлібна база №85”, що під Харковом, на ДП “Златодар” (м. Золотоноша Черкаської обл). Про це повідомляє видання Українська правда.

“Відразу по прильоту мене та всю мою сім’ю затримала Держприкордонслужба. Обшукали не тільки мої речі, а й всієї сім’ї, перевірили всі документи. Потім на “сцені” з’явився представник прокуратури разом з представником ДФС та двома понятими, які виявились безробітними громадянами. Порушивши усі можливі норми, вручили обвинувальний акт у справі переміщення зерна з харківської бази 85 на підприємство Златодар”, – заявив Мосійчук.

Мер Мукачева Андрій Балога став героєм програми “Світське життя з Катериною Осадчою” на каналі 1+1.

Андрію, кажуть, що Закарпаття – держава в державі, і там правлять Балоги. Судячи з того, що міський голова Мукачева – син Віктора Балоги, то, власне, люди кажуть правду… Чи допомагає вам тато у політичній кар’єрі?

-Дає слушні поради. Я думаю, щоб бути успішним міським головою, треба до кінця втілити свої обіцянки перед мешканцями. Я працюю тільки три роки, але ми вже почали багато чого робити. Треба все заплановане зробити, а для цього, можливо, буде потрібно не одну й не дві каденції міського голови.

За погодження процесуального прокурора прокуратури Закарпатської області слідчими УСБУ в Закарпатській області повідомлено про підозру мешканцю с.Біла Церква, Рахівського району у організації незаконного придбання, зберігання та перевезення особливо небезпечного наркотичного засобу  в особливо великих розмірах з метою збуту (ч.3 ст. 307 КК України).

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Так, 30 березня 2019 року, за процесуального керівництва прокуратури Закарпатської області співробітниками управління СБ України в Закарпатській області, виявлено близько 130 кг наркотичної речовини  розфасованої у брикети у приватному помешканні 47-річного підозрюваного.

За результатами проведеного експрес-тесту встановлено, що ця речовина містить у своєму складі особливо небезпечний наркотик – героїн. Загальна вага вилучених брикетів з наркотиком складає понад 130 кг.

За попередньою інформацією, вартість такої кількості  наркотичної речовини на чорному ринку становить близько 10 млн дол.

Обшуки проводились у рамках зареєстрованого кримінального провадження, по факту незаконного переміщення через державний кордон України двома громадянами Нідерландів близько 84 кг героїну.

zakarpatpost.net