Дружина священика із Закарпаття виготовляє авторські декоративні свічки

Надя Конепуд, дружина священика із Воловеччини, вже два роки перетворює звичайні свічки на справжні художні витвори. Захопилася цим після дуже складної операції, яку жінці зробили на хребті. Вона не ходила півроку, розповідає сайт Мукачівської єпархії УПЦ, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Свою першу свічку матушка виготовила друзям на весілля. Це була велика циліндрична свічка, на якій майстриня зробила орнамент рельєфною різьбою. На свій перший витвір мистецтва жінка витратила майже півтори кілограми воску.

– Одного разу випадково побачила, як виготовляють різьблені свічки, і мені захотілося створювати таку красу. Рік я вагалась, але все ж таки вирішила – і уже два роки цим займаюсь. На перший погляд здається, що все дуже легко. Але насправді – це дуже клопітка і напружена праця. Кожна свічка, як картина художника, має свій почерк. Це і гама кольорів, і сукупність фігурних елементів та декору. Тому двох практично однакових свічок не буває. В цьому і є їхня вишуканість. Кожен елемент свічки – це миттєва імпровізація, котру майстер проводить за допомогою ножа. Тому у справі кожного разу все народжується  заново, починаючи від прогріву заготівки і до нанесення лаку», – розповіла Надія.

За словами майстрині, стрітенські свічки вона виготовляла з натурального воску, котрий отримали з власної пасіки. «Венеціанські різьблені свічки виготовляю з високоочищеного харчового парафіну з додаванням натуральних ароматичних масел, – поділилася процесом роботи матушка. – Звичайно, можна здешевити вартість свічки, виготовивши її з технічного парафіну, але мені задля мого здоров’я та здоров’я інших не рекомендували виготовляти з нього. Токсичність парів погано впливає на самопочуття людей, а для мене це набагато небезпечніше.

Ціни на свічки різні. Від 85 грн і вище, але у розумному діапазоні. Замовити свічки можна у майстрині через соцмережі.

zakarpatpost.net