Закарпатський тиждень: у квітковому антуражі, турботі про ближнього і без жодного слова про політику…

Оскаженіла піар-гонитва за місцем у першому кріслі країни остогидла, схоже, усім, окрім тих, хто отримує за неї гроші сьогодні і воліє продовжувати це робити після перемоги свого роботодавця! Попри заангажованість центральних ЗМІ, біснуватість соціальних мереж, тиждень на Закарпатті можна вважати таким, що пройшов на позитиві. А може, утомлений негативною інформацією мозок та розхитані агресією емоції фіксують саме ті події, які дарують оптимізм. Попри все, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Садимо, щоб тішитися…

В Ужгороді цієї весни висадили близько 20 тисяч квітів. Різнобарв’ям уже починають цвісти: площі Поштова, Шандора Петефі, Народна, Богдана Хмельницького, Дружби народів, проспект Свободи, вулиці Корятовича та Олександра Фединця. А в селі Невицьке Ужгородського району взагалі з’явився «Квітник тюльпанів» — 10 тисяч цибулин тюльпанів 20 видів висадили на клумбі минулої осені. Їх Невицьке отримало за третє місце у всеукраїнському конкурсі «Неймовірні села України». Ну а цього тижня тюльпановий рай урочисто відкрили для відвідувачів.

Наказуємо відпочивати, аби шанувати…

Визначення 25 грудня вихідним днем на знак пошани до тих, хто відзначає Різдво Христове ДО нового року, отримало розуміння у громади, проте викликало й питання щодо того, чому пошана до традицій не стосується ще одного знакового свята – Великодня. Відповідь дав голова Закарпатської ОДА: у зв’язку зі святкуванням християнами Великодня за Григоріанським календарем для всіх мешканців Закарпаття, незалежно від конфесійної приналежності, 22 квітня буде вихідним днем. Щоправда, відпрацювати свято доведеться 25 травня.

Перемагаємо, щоб пишатися…

У польському місті Торунь відбувся чемпіонат світу з фехтування серед кадетів та юніорів. У складі національної збірної України – двоє ужгородців: брати Гумени: Павло (рапіра) та Василь (шабля). У індивідуальній категорії шаблістів (кадети) наш Василь став найсильнішим! За вихід до півфіналу ужгородський шабліст здолав росіянина Терехова, у півфіналі виявився сильнішим за корейця Лі, а у фіналі переміг італійця Марціано – 15:10.

Лікуємося, аби жити…

В обласному Центрі нейрохірургії пацієнтів з хворобою Паркінсона лікують вальсом та ча-ча-ча. Щотижня в понеділок на безкоштовне заняття з танців приходить десяток людей. Займаються годину. Вивчають повільний вальс та ча-ча-ча. Самі ж організатори кажуть: під час танцю пацієнти вчаться відчувати ритм – це покращує баланс та моторику у пацієнтів.

Будуємо – для себе!

13 квітня в Ужгороді відкрили оновлений стадіон «Авангард». Він рoзрахoваний на 10 тисяч глядацьких місць. Легкoатлетичне ядрo вимoстили пoліуретанoвим пoкриттям Conipur SW (Швейцарія) – безшoвнoю сендвіч-системoю тoвщинoю 14 мм для прoфесійних легкoатлетичних бігoвих дoріжoк і універсальних спoртивних майданчиків найвищoгo класу. Онoвлена ужгoрoдська арена відпoвідатиме вимoгам другoї категoрії  ІААФ за умoви встанoвлення професійного пoкриття на легкoатлетичні дoріжки на стадіoні УжНУ, який знахoдиться на відстані 200 метрів від oснoвнoї арени. На стадіoні другoї категoрії мoжна буде прoвoдити міжнарoдні змагання рівня чемпіoнатів Єврoпи.

Дбаємо заради усіх!

Мешканець Тячівщини – водій Іван Палінкаш – зупинився на неосвітленій трасі, помітивши фіру, що прямувала без жодних освітлювальних сигналів темної пори доби. Він подарував фірману світловідбиваючий жилет: «Нехай буде вам подарунок, аби не наробили біди собі і людям!» – сказав він старенькому ввічливо. Буденний вчинок закарпатця миттєво став топ-новиною провідних телеканалів країни…

Віра МЕЛЬНИК, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net