Заповідні території. На Закарпатті з’явився новий національний парк

В Україні створено три нових національних природних парки – Бойківщина, Кам’янська Січ та Нобельський.

Перший розташований на територіях Українських Карпат, другий – у степах правобережжя Дніпра, і третій – на Західному Поліссі.

Ще семи національним паркам збільшили територію. Найбільше земель додали до території Ужанського національного природного парку – майже сім тисяч гектарів, пише Новое время.

Акваторію Азовського моря оголосили гідрологічним заказником Приморський – це понад 13 тисяч гектарів. Відповідні укази підписав президент України Петро Порошенко.

Бойківщина, Кам’янська Січ та Нобельський. Це назви нових національних природних парків, які з’явилися після відповідного указу президента України Петра Порошенка.

Перший з’явився на території Турківського района Львівської області. Під нього виділили понад 12 тисяч гектарів. Нацпарк Бойківщина спрямований на захист українських Карпат.

Акваторію Азовського моря оголосили гідрологічним заказником загальнодержавного зачення

Нобельський національний природний парк обіймає територію у понад 25 тисяч гектарів Зарічненського району Рівненської області. Тепер це заповідна територія Західного Полісся.

Для збереження різноманіття степів правобережжя Дніпра створили нацпарк Кам’янська Січ у Бериславському районі Херсонської області. Його територія – понад 12 тисяч гектарів.

Акваторію Азовського моря оголосили гідрологічним заказником загальнодержавного значення під назвою Приморський. Йдеться про територію у 13 тисяч гектарів.

Також відбулася зміна меж деяких національних природних парків. Найбільше розширили Ужанський національний парк на майже 7 тисяч гектарів. Більше 4 тисяч гектарів отримав нацпарк Зачарований край, що на Закарпатті. І більше 3 тисяч гектарів – Олешківські піски у Херсонській області.

Майже тисячу гектарів додали Дністровському каньону, понад 300 гектарів отримали парк Синевир і Тарасові обрії. Іще на понад 130 гектарів розширили природний парк на Миколаївщині Білобережжя Святослава.

Парки і бюджет

Директор національного природного парку Олешківські піски Андрій Непрокін у розмові з Радіо НВ зазначив, що території, які додали, хотіли зробити частиною парку ще під час його створення. Але під час першого читання відповідного законопроекту територію Олешківських пісків урізали.

Над розрахунками вже працюють

А вже зараз підготували наукове обґрунтування, яке і дозволило включити додаткові гектари у склад природного парку.

Непрокін зазначив, що поки не знає, скільки знадобиться коштів для майже дев’яти тисяч гектарів. Але над розрахунками вже працюють.

«Зараз вийшов указ президента. Подали пропозицію до фірм, які виробляють проекти, щоб вони нам порахували орієнтовану суму, скільки буде коштувати цей проект. Потім вже будемо подавати на міністерство бюджетний запит, щоб нам виділили кошти на цей проект», – повідомив Непрокін.

Парки і туристи

Для того, щоб територію охороняли на державному рівні, необхідно виконати декілька умов. Це може бути наявність рідкісних та видів тварин і рослин. Або ж територія природного парку може бути унікальною екосистемою, пояснив Радіо НВ голова секції природно-заповідних територій Українського товариства охорони природи Віктор Мельник.

Туристи – це додаткове залучення коштів на розвиток і захист

І хоча присутність людей зазвичай негативно впливає на природу, краще, коли природні парки стають популярними серед туристів. Адже це додаткове залучення коштів на розвиток і захист.

«В цілому, це добре, тому що воно приваблює людей. Тому що національні парки – це така форма, в якій є території строгої охорони, куди ніхто не може потрапити, за спеціальним лише дозвілом, і там можна проводити лише наукові дослідження. А є території, мальовничі ділянки, там немає аж таких рідкісних видів, там мають бути прокладені екологічні стежки», – зауважив Мельник.

Тури національними парками

Тури національними парками та заповідними територіями користуються попитом, але вони не є хітами продажів, розповів Радіо НВ директор туристичної компанії Ukrainian Tour Михайло Вірін.

Переважно це одноденні подорожі на вихідні або свята. Найбільш популярні періоди – це весна, літо і початок осені.

Найдешевша екскурсія обійдеться у півтисячі гривень

«Загалом це все ж таки громадський парк, Міжріченський, Поліський заповідник. Якщо, наприклад, рухатися на південь, там також є певні об’єкти, скажімо, неподалік від Одеси, в Одеській області. Превалюють одноденні, тому що туристи, зякими ми працюємо, в основному хотіли би бачити більш комфортні напрямки. У цих заповідниках немає готелю облаштованого, тому це певні обмеження. Якщо, наприклад, брати Карпати, то там можна говорити і про семиденні програми», – зазначив Вірін.

Найдешевша екскурсія обійдеться у півтисячі гривень, надорожчі – у чотири-п’ять тисяч гривень. Відповідно, ці тури і тривають до тижня.

zakarpatpost.net