Маловідома країна розповіла про замок Паланок

Однією з найдавніших українських фортець в Україні є відомий замок Паланок у Мукачеві. Його середньовічні стіни до нині зберігають чимало таємниць та легенд.

Споруда розташувалася на горі вулканічного походження, а місто фактично будувалося навколо неприступної фортеці на рівнинній території, пише Маловідома країна.

Фортеця є справжнім ветераном та воїном, що мужньо захищав свою батьківщину майже до 20 століття. Найдовшою з ворожих облог була австрійська, яка тривала з 1685 по 1688 роки. На той час замок належав угорській княгині Ілоні Зріньї. Через 15 років опісля пам’ятної облоги замок знову став центром національно-визвольних змагань. Угорці та інші народи Закарпаття відновили боротьбу проти австрійської імперії. Тепер у бій народи вів син княгині Ференц Ракоці.

Територія замку Паланок займає майже 14 тисяч квадратних метрів.

Такі середньовічні будівлі – більше, ніж просто резиденція правлячого князя чи власність заможного барона. Замок можна порівняти з невеликим поселенням, за стіною якого проживали аристократи, солдати, майстри, слуги та інші. Фортеця має три тераси з трьома рівнями, які характеризують значний вік споруди: Верхній, Середній та Нижній замки. Перший з них є найстарішою будівлею. На 6 метрів нижче збудована молодша тераса. А Нижній замок був зведений вже у 18 столітті та на 10 метрів нижче від Середнього. Останній зараз функціонує як музей. Замок має безліч потаємних переходів та підвалів, де раніше у роки облоги ховалися селяни зі скотом.

zakarpatpost.net