Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 14 червня

День на Закарпатті був багатим на події.

Останнім часом в Ужгороді можна купити найрізноманітніші фрукти. І це добре, адже можна спробувати смак плодів, які раніше для закарпатців були недоступні, пише газета «Неділя Закарпатські  новини».

Сьогодні газета «Неділя Закарпатські новини»розповість про пітахайю.

Цей плід називають ще драконячим фруктом.

Найцікавішим є те, що ростуть ці колючі незвичні плоди на кактусах, які в’ються, наче ліани. І цвітуть вони дивовижним білим цвітом тільки вночі. Вважається, що батьківщиною пітахайї є Південна і Центральна Америка. Однак зараз вирощують  її і в Таїланді, і у В’єтнамі, і на Шрі-Ланці,  і на Філіппінах, і у Японії, і в Китаї, і в багатьох інших державах.

Диво-фрукт має не лише  екзотичну назву, але й не менш незвичний вигляд. Яскраво рожевий або жовтий плід  вкритий великими рогоподібними виступами, що нагадують луску дракона.  За розміром пітахайя схожа на велике яблуко, тільки більш витягнуте. М’якоть фрукта буває білого або фіолетового кольору, в ній дуже багато дрібних кісточок.

Існує легенда, в якій розповідається про те, що плоди пітахайї з’явилися в результаті битв з драконами. Коли чудовисько більше вже не могло випускати полум’я, з його пащі вилітав драконячий фрукт. Вважалося, що він міститься глибоко в тілі дракона, там, де найсмачніше м’ясо. Любов до цього плоду призвела до того, що винищили всіх драконів. Ось і виходить, що дракони вимерли, а фрукти химерної форми і забарвлення, що нагадують своїм виглядом луску чудовиськ, ростуть і нині.

Смак драконових плодів залежить від сорту. Найчастіше він нагадує суміш ківі і банана, при цьому у жовтій пітахайї смак найбільш насичений. Першими вживати плоди почали ще племена ацтеків. Перша згадка про пітахайю відноситься до ХІІІ століття. З’їдаючи м’якоть, індіанці смажили насіння, перемелювали його і використовували для супів.

Нові смітники з гербом міста на набережній Незалежності встановили лише кілька днів тому.

Про це писав zakarpatpost.net.

Смітники дійсно гарні і складалося враження, що надійні, однак, як з’ясувалося, не дуже.

Хтось один із них хтось уже поламав.

Якби метал був справді міцним, відірвати сміттєву корзину від основи не вдвалося б.

Це по-перше.

По-друге, за подібні дії пора вже врешті-врешт притягувати до відповідальності.

Адже за знак “Я люблю Ужгород”, літери на якому ламали регулярно, нікого так і не оштрафували, не знайшли навіть людину, яку зафіксували камери спостереження, як вона нещадно товче фотозону….

Отже, вандали, відчуваючи безкарність, продовжують знищувати усе, що бачать.

Тим не менше, багато хто вважає, що мерія зекономила на смітниках. Можливо і так, утім у той же час ті ж критиканти кричать, що кошти використовуються не на те, на що потрібно.

Смітники для міста справді необхідні і на цей раз вони набагато кращі за всі попередні.

Утім потрібно нарешті карати тих, хто безжально і безвідповідально трощить міське майно.

Як йдеться у рішенні Перечинського районного суду, Віктор Олефір, за вчинене ДТП зі смертю 2-х жінок, проведе за ґратами 7 років.

Термін покарання вираховується з моменту затримання, пише mukachevo.net.

Колишнього голову Перечинської РДА визнано винним у вчиненні смертельної аварії.

Зазначимо, що прокуратура просила 10 років екс-голові Перечинської РДА, який на смерть збив 2 жінок.

Адвокат Віктора Олефіра, екс-голови РДА, наполягає, що той був не п’яний. Разом з тим відео з місця ДТП ставить під сумнів слова підозрюваного щодо невживання ним спиртних напоїв за кермом.

Нагадаємо, Віктор Олефір у нетверезому стані збив на смерть двох жінок, одна загинула у реанімації того ж дня, а невдовзі померла й друга.

Кілька десятків ударів качалкою, 18 ножових поранень, перерізана шия… саме так убивали 18-річний хлопець та 15-річна дівчина з Хуста свою матір. Діти дочекалися ночі, аби жінка заснула… і приступили до кривавої розправи над найріднішою людиною. Свої дії вони спланували заздалегідь, бо прагнули помститись за те, що жінка виявила крадіжку доньки і хотіла про неї повідомити правоохоронцем. Хотіли брат із сестрою позбавити життя і батька, але його на той момент не було вдома, пише газета «Неділя Закарпатські  новини».

Трагедія сталася 19 лютого 2017 року. Тоді Віталія Леміш спокійно лягла спати, нічого не підозрюючи про наміри своїх дітей. Напередодні в неї з донькою був скандал, адже Тамара вкрала гаманець, у якому знаходилося 36 тисяч гривень. Гроші доньці потрібні були на наркотики. Приймала вона їх разом із братом.

За словами знайомої дівчини, вона могла щось поцупити і в школі, а наркотики не лише вживала, але й продавала, навіть у навчальному закладі, де вчилася. Про це було відомо багатьом, але більшість бояться навіть зараз про все говорити. Навчалася Тамара посередньо, але дисципліну, за словами вчителів, на уроках не порушувала.

А от Богдан закінчив школу з відзнакою, вступив до університету, але почав вживати наркотики, пропускати заняття, тому з ВУЗу його виключили.

За словами заступника міського голови Ужгорода, коли починаєш іти проти системи, треба бути готовим до жорсткої відповіді від неї…

Не вщухають дискусії щодо встановлення на Боржавській полонині вітрової електростанції. Лобістам інвестиційного проекту, який обіцяє економічну вигоду для розвитку регіону, опонує група активістів, до яких входять науковці, екологи, чиновники, члени природозахисних організацій та жителі навколишніх сіл. Вони наголошують, що забудова може завдатинепоправної шкоди навколишній екосистемі та розвитку туристичної сфери. Одним із активних противників запуску ВЕС є Іштван Цап, перший заступник міського голови Ужгорода. На своїй сторінці у фейсбук він регулярно звітує про те, як просувається процес боротьби за одну з найгарніших полонин Карпат.Схоже, наразі конфлікт набув особливого загострення. Цього тижня Іштван Цап повідомив, що невідомі підпалили його автівку. Заступник міського голови чітко пов’язує це зі своєю активною громадською діяльністю.

Найгарячіша новина на сьогодні – підпал вашого автомобіля. Чи пов’язуєте ви цей злочин зі своєюгромадсько-політичною діяльністю і чи підозрюєте якусь конкретну особу у його скоєнні чи замовленні?

Звісна річ, такі речі не трапляються просто так. Для бандитів підпал автомобіля – звичний інструмент залякування і погроз. І до таких методів вдаються, коли ти заважаєш. Коли починаєш іти проти системи і тебе не можуть купити, будь готовим до жорсткої відповіді від неї, до погроз і залякувань. А паралельно з цим починаються переслідування, дискредитація, цькування, надумані кримінальні справи, кількаразові відсторонення від посади, незаконні звільнення . І якщо ти продовжуєш твердо стояти на своїй позиції, в хід іде кримінал. Підозри, звісно, є, про все я вже повідомив правоохоронним органам. Хоча сподівань на безпристрасне розслідування за нашої корумпованої правозахисної системи залишається все менше.

Два дні його не було. Зараз Лапуся знову плаває на Ужі і розминає крила.

Влітку більшість лебедів перебираються з річки та стоячі водойми. Наразі дві лебедині родини живуть разом з малюками на озерах в Ужгороді. У тому числі і лебідь, що в минулому році мешкав на Кірпічці, але вже з новою лебедицею. У пари наразі шестеро малюків.

А молоде лебедя, що живе на Ужі, періодично зникає, напевно, шукає зграю, до якої примкнути. Утім поки що, очевидно, безрезультатно, оскільки на річку повертається все одно саме.

Оскільки літо ще попереду, то сподіватимемося, що до осені лебедя таки знайде для себе пернату компанію.

Поліція проводить перевірку інциденту, що мав місце 11 червня на Ужгородщині. З приводу зупинки автомобіля та подій, які відбувалися після цього, Головним управління Нацполіції за заявою від 47-річного ужгородця ініційовано службове розслідування. У той же час, дії самого заявника перевіряють у рамках провадження за статтею 342 ККУ, тобто опір працівнику поліції.

Встановлено, що 11 червня,  близько 01:00 ночі, у селі Часлівці Ужгородського району за порушення правил безпеки дорожнього руху (непристебнутий пасок безпеки) поліцейські зупинили автомобіль марки «Volvo», за кермом якого перебував 47-річний ужгородець.

Детальною перевіркою було встановлено, що документи на автомобіль, надані водієм, мають ознаки підробки. Чоловіка повідомили про виклик на місце події слідчо-оперативної групи. На цю інформацію він відреагував підозріло: вийшов з автомобіля, зачинив його та намагався залишити місце події. На вимогу поліцейських залишитися до приїзду слідчо-оперативної групи, водій відреагував агресивно та почав чинити фізичний опір. У зв’язку з цим правоохоронці змушені були застосувати спецзасіб – кайданки.

На місце прибула слідчо-оперативна група, яка задокументувала дану подію. За даним фактом розпочато два кримінальні провадження –  за ст. 342 Кримінального кодексу України (опір працівнику поліції), а також за ст. 358 Кримінального кодексу України (підроблення документів).

Автомобіль затримано на спецмайданчик поліції.

58-річний чоловік зранку пішов косити траву, йому стало зле і він помер на місці події.

Надзвичайна подія стала я у селі Видричка Рахівського району.

Хочеться нагадати про правила безпеки у спеку, інформує rakhiv.in: не ходити самому, пити багато чистої води, закривати голову від сонця.

Стелю Хрестовоздвиженського греко-католицького Катедрального собору в Ужгороді закрили від огляду вірян та відвідувачів. Горизонтальне риштування безпосередньо під стелею із фресками закрили для того, щоб реставрувати зображення.

Протягом наступних двох років реставраційні роботи проводитимуть львівські майстри, які в попередні роки відновлювали фрески в єпископській резиденції поряд із собором.

Роботи проводитимуть без відриву від служіння. Верхня частина храму закрита бляхою таким чином, щоб церква й надалі працювала.

Як відомо, стелю та стіни символу Ужгорода, яким є Катедральний собор, розписував у першій половині ХХ століття закарпатський художник, основоположник закарпатської школи живопису Йосип Бокшай.

На інтернет-сторінці Ужгородського Катедрального собору зазначено, що плафонний розпис «Воздвиження Чесного Христа» Бокшай виконав у 1938 році в стилі пізнього бароко.

В Ужгороді почала квітнути скумпія. Високий кущ або дерево, яке ще називають перуковим через вигляд цвіту, за звичай квітне у червні. Щоправда торік скумпія повністю розквітла вже на початку першого літнього місяця. Цьогоріч тільки почала квітнути всередині червня.

Квітне дерево ніжно-рожевим цвітом зі світло-зеленим відтінком у вигляді волосків, утворюючи суцвіття-перуку.

Для Ужгорода ця рослина декоративна. Хоча відомо, що скумпія має фарбувальні властивості.

Одне з дерев-перук росте в палісаднику біля Хрестовоздвиженськогокатедрального собору.

Колишній голова Закарпатської ОДА, як раніше повідомляв zakarpatpost.net,  нещодавно вийшов із партії Петра Порошенка.

Зараз він вирішив взяти участь у парламентських перегонах.

Як повідомила прес-служба ЦВК, серед зареєстрованих самовисуванців – колишній голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, колишній глава Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль (балотується в одномандатному виборчому окрузі №106 в Луганській області).

Чому Москаль не балотується від Закарпаття? Скоріш за все, не впевнений, що мешканці області, яку він ще нещодавно очолював не віддадуть за нього голоси.

Як готувати в задоволення, їсти корисну їжу та що скуштувати на Закарпатті туристам

Бути королевою кухні хочеться кожній жінці. Але що робити, коли старі рецепти страв уже набридли, у Інтернеті цікавих немає, подруги порадити щось нове не можуть? На допомогу приходить газета «Домашня кулінарія»! Там зібрано цікаві страви не лише закарпатської, української та європейської, але й кухонь народів світу, незвичні вегетаріанські, десерти та багато іншого.

Обкладинка свіжого номера газети «Домашня кулінарія»

Тож як готується до друку газета, як підбираються рецепти, які конкурси для читачів зараз проводяться? Про це та багато іншого у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з головним редактором газети«Домашня кулінарія» Людмилою Суботіною.

Що можеш сказати про закарпатську кухню? Яка зі страв, на твою думку, найбільш колоритна? Що б порадила скуштувати туристам?

Закарпатська кухня впродовж століть формувалася завдяки багатонаціональності регіону. Це, з одної сторони, проста і ситна кухня горян, а з іншого – калорійна і яскрава суміш кулінарних традицій нацменшин, які тут проживають. Тому багато страв, які готують в регіоні, уже стали суто закарпатськими і демонструють колорит місцевої кухні. До прикладу, відомий бограч, без якого не обходиться жоден місцевий фестиваль. Цей дуже густий гострий суп із м’яса та овочів є національною стравою угорців і традиційною – для закарпатців. Так само закарпатські ґаздині готують човлент (страва з м’яса, квасолі та перловки), який запозичили із єврейської кухні. Головна страва гуцульської кухні на Закарпатті – банош, який варять із кукурудзяної каші та густої жирної сметани. Ці та багато інших страв відомі далеко за межами краю.

Як закарпатка декорувала весілля шейха у Кувейті? Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини»  ми говорили з декоратором і флористом Ангеліною Химич.

– У групі декораторів було оголошено, що за бажанням хтось із нас може поїхати в Кувейт декорувати весілля. Але ризикнув  мало хто. В Кувейт потрібно летіти 6 годин  літаком. Працюючи там всього кілька днів, я набралася колосального досвіду, адже весіль такого масштабу в нас ніхто не робить. Вразили мене найбільше люди, які наскільки багаті, настільки привітні і прості  у спілкуванні. Вони зібрали кращих флористів із цілого світу. Між собою ми всі розумілися з півслова, адже всі були професіоналами своєї справи. Там ми були 9 днів, із яких 7 – працювали і 2 відпочивали. Країна в них дуже закрита, але цікава своїми традиціями. З нами була подружня пара з Києва, але в готелі  їм довелося жити окремо, на різних поверхах, бо разом чоловіка та жінку тут не поселяють. Адже для того, щоб жити у готелі разом чоловікові з дружиною, потрібен спеціальний дозвіл від державного органу. Саме весілля теж дуже відрізняється від наших. На ньому були присутні тільки 800 жінок. Застілля проходило у формі фуршету. Крім того, в країні взагалі немає алкоголю. Його не продають і зі спиртним гостей у країну не пропускають. У їхніх чоловіків може бути і 10 дружин, але все залежить від того, як до цього поставиться батько. Або, скажімо, батько скаже дочці ходити одягненій в паранджі, з закритим обличчям, вона так і буде робити,  потім ця роль опікуна переходить її чоловіка. Там усе вирішують чоловіки. У Кувейті немає туризму, туди не дають робочі візи.

Закарпатський фінтес-тренер розповіла, чому жінки найбільше переймаються сідницями та животом, чому сезонні схуднення неправильні і чому погані емоції притягають у життя тільки погане

Як стати витривалим? Як мати гарне тіло? А головне – як бути здоровим?

Ці питання хвилюють багатьох. І вирішити їх може кожен.

Тож сьогодні у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з дівчиною, яка завжди в русі, для якої екстрим і спорт стали стилем життя, яка вміє долати лінь, навіть навчає цього інших.

Учасниця багатьох марафонів, підкорювачка гір, яка розуміється на тонкощах фітнесу Мирослава Беца поділилася секретами власного успіху та дала закарпатцям корисні  поради для підтримання хорошого самопочуття.

– Ви займалися аеробікою, вас знають як тренера. Фітнес зараз дуже модний. Що дають людині такі заняття? Чи можна з їхньою допомогою скинути вагу? Яким має бути харчування? 

– Харчування  дуже важливе. На тренуваннях я своїх дівчат налаштовую так, що від їхнього харчування залежить 70 відсотків результату. Тренування – тільки 30! Тому якщо людина серйозно вирішила зайнятися собою, скинути кілька зайвих кілограмів, до цього потрібно підходити свідомо і комплексно. Це – харчування, тренування і додаткові процедури: чи обгортування, чи масаж, чи обтирання, або ще щось.

Якщо просто людина приходить і каже: «У мене живіт. Треба його прибрати», я відповідаю, що наш організм – це цілісна система і ми не в змозі на нього впливати точково: з одного місця забрати і в інше додати. Тому треба працювати над усім своїм тілом, використовувати різні вправи на різні групи м’язів. Крім того, потрібна корекція раціону. Лише так можна досягти бажаного результату. І це все має відбуватися не протягом місяця чи двох, а постійно. Бо дехто думає, що прийшла весна і треба встати, як ведмідь із зимової сплячки, скинути кілька кілограмів. Та на зиму припиняти фізичну активність не можна. Бо відновлювати організм сезонно, як на мене, безглуздо. Звичка тренуватися має бути також постійною, як чистити зуби. Чистоту у тілі не можна наводити на один раз, там має бути чисто завжди! Простіше ж навести лад і підтримувати порядок, ніж запустити і щоразу все починати спочатку. Як ми ставимося до організму зараз, так нам «аукнеться» через декілька років.

 zakarpatpost.net