Як на Закарпатті варять трояндове варення. РЕЦЕПТИ

Колись їсти трояндове варення дозволяли собі тільки східні правителі, а зараз його може приготувати будь-яка закарпатська господиня.

Шестикласник Назар із Ужгорода допомагає мамі його готувати.

Хоч хлопчик і мріє стати програмістом, але він охоче пізнає кулінарні таємниці, його цікавлять рослини і все живе.

За його словами, трояндове варення можна додавати у троти, пиріжки, морозиво.

Готується варення із пелюсточок троянд легко і швидко.

Квіти потрібно збирати вранці, а краще – вдосвіта.

Найкраще підходять пелюстки диких, або чайних троянд.

«Якщо квіти домашні, далеко від дороги, пелюстки можна не мити – це найкращий варіант. Якщо треба помити – тоді повністю висушити (це гірше, по пелюстки в’януть і втрачають аромат). Біля дороги рвати не варто!», – розповідає він газеті «ПОРАДИ».

А готується варення так: на 200 грамів пелюсток беруть 500 грамів цукру, 100 грамів води, 2 столові ложки лимонного соку. Цукор потрібно всипати у воду і на середньому вогні 4-5 хвилин проварити. Відтак додати трояндові пелюстки з лимонним соком, перемішати і прокип’ятити протягом 2 хвилин. Після цього варення можна розкласти по банкам, простерилізувати і закрутити.

Є й інший рецепт, але він займає багато часу.

Береться кілограм цукру, 300 грам пелюсток, склянка води та лимонний сік. З цукру з водою вариться сироп, до нього додаються пелюстки. Під час кипіння треба знімати піну. Прокип’ятити таким чином пелюстки потрібно 3 рази. Кипіти має 20-25 хвилин. Потім відвар залишити на 12 годин. Відтак знову прокип’ятити хвилин 12, зняти піну. Процедуру повторити ще раз. Таким чином сироп має загуснути. Після цього додати до нього 2 столові ложки лимонного соку, розлити у банки і закрутити.

Цікаво, що батьківщиною трояндового варення є Туреччина, однак зараз про нього знають у всьому світі. Смак у нього незабутній, а замість цукру найкраще додавати мед.

zakarpatpost.net