Як зникає Невицький замок і як там чекали президента

Туристка Anna Maliar поділилася враженнями про відвідини унікальної пам’ятки архітектури.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Вона побувала в Невицькому замку і розповіла, як він руйнується, як проблема його збереження не надто цікавить владу.

Унікальні спостереження вона опублікувала на своїй сторінці у соцмережі.

Тест друкуємо без змін.

!Я привезла багато цікавих історій з Закарпаття, але переповім вам лише одну – ту, яка не виходить з голови, – пише вона. – Буде сумно, місцями ніяково – особливо там, де розкажу про готування до візиту президента.

Є неподалік Ужгорода неймовірно атмосферний Невицький замок. Його історія починається приблизно у XII столітті. З нього відкривається дивовижний краєвид на долину річки Вуж.

Але весною цього року трапилась біда. Той дах на вежі, який ви бачите на фото, – завалився. Його зараз немає. Невицький замок багато років знаходиться в аварійному стані про що сповіщає табличка на вході.

Місцева громада, звісно, не потягне утримання такої пам”ятки старовини. А на обласному та державному рівні такими категоріями не мислять.

Бачите, на одному з фото сходи з фіолетовими перилами? То колись готувались до приїзду Ющенка. Хтось з його адміністрації повідомив місцевій громаді, що Віктор Андрійович може приїхати до Невицького замку. Ющенко тоді не приїхав, але бодай сходи зробили.

Станом на зараз рештки Замку потребують хоча б консервації, бо щодня відбувається руйнування. Дуже красива та унікальна пам”ятка нашої старовини зникає.

Може мій пост знайде свого адресата у владі чи серед меценатів, а може знайдуться якісь програми підтримки для збереження Невицького Замку.

Місцеві жителі навіть пропонують бізнес-ідеї. З цього замку можна зробити унікальний туристичний об”єкт, там можна створити середньовічну кухню і частувати гостей середньовічними стравами, можна зробити сувенірну продукцію з зображенням замку, можна проводити цікаві культурно-розважальні заходи.

 

Одним словом, Невицький замок треба зберегти!

p.s. зверніть увагу на останнє фото) на стінах Замку тисячі написів на кшталт – “тут був Вася з Енска”, деякі написи датовані 1867, 1880, 1888 роками….і географія Європи, а потім вже дати радянські і географія ледь не всього СРСР. Дуже затягує, коли починаєш їх вичитувати)”.

Довідково:

Невицький замок — напівзруйнований замок біля села Кам’яниця Ужгородського району Закарпатської області.

Замок уперше згадується на початку XIV ст. як опорна база місцевого феодального бунту проти королівської влади Карла Роберта Анжу.

У XIV ст. замок переходить до володінь роду графів Другетів, які будують на місці дерев’яного замку кам’яний. У 1644 році під час релігійних воєн трансільванський князь Юрій І Ракоці зруйнував замок.

zakarpatpost.net