Сьогодні відзначаємо Великдень – Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа

5 травня Православна Церква відзначає найбільше свято – Пасху Христову, Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

З усіх великих празників нашого церковного року найбільш давній, урочистий і радісний — це Світлий Празник Христового Воскресіння. Він, як сказано в ірмосі 8-ої пісні пасхального канона утрені: «Цар і Господь, празників празник і торжество торжеств».

Великдень символізує перемогу над смертю Ісуса Христа, котрий прийняв смерть за гріхи людей і спасіння людського роду від страшних бід. До цього світлого дня християни готуються заздалегідь та з великим трепетом. Віряни дотримуються Великого посту, обмежуючи себе у харчуванні та інших задоволеннях, аби очиститися й гідно зустріти Світле Христове Воскресіння.

Дата свята Великодня не є сталою, тобто кожного року це свято відзначається у різні дні. Загалом число визначається на підставі сонячного і місячного календарів, а спеціальні календарі, в яких дати Великодня вказані на кілька років уперед, називаються пасхаліями. Християни західного і східного обрядів використовують різні пасхалії.

Світле Христове Воскресіння – дуже важлива подія для кожного. В цей день люди вітають один одного радісним вигуком «Христос Воскрес!», на що завжди у відповідь чують – «Воістину Воскрес!».

Святі Отці Церкви особливо підкреслюють значення і велич цього празника. «Пасха в нас, — каже святий Григорій Богослов у своєму пасхальному слові, — це празників празник і торжество торжеств, яке настільки перевищує всі інші торжества, не тільки людські, але і Христові, що в його честь відбуваються, наскільки сонце перевищує зірки». А святий Іоан Золотоустий у проповіді на Пасху так звеличує Воскресіння Христове: «Де твоє, смерте, жало? Де твоя, аде, перемога? Воскрес Христос і ти провалився. Воскрес Христос і впали демони. Воскрес Христос і радіють ангели. Воскрес Христос і життя панує. Воскрес Христос і нема ні одного мерця в гробі, бо Христос воскрес із мертвих і став первістком померлих»

Тож у світлому й радісному дні Воскресіння свята Церква закликає небо й землю до святої Божої радості: «Хай небеса достойно веселяться, хай радіє земля, хай святкує увесь світ видимий і невидимий, бо Христос устав, радість вічна» (Тропар 1 пісні канону).

У ніч з суботи на неділю на Закарпатті були звершені  Пасхальні богослужіння – полуношницю, хресний хід, великодню ранню та Божественну літургію святителя Іоана Золотоустого та освячення пасок.

Третій рік наш народ святкує Великдень в умовах страждань, які ми всі терпимо через повномасштабну жорстоку війну росії проти України.

За богослужіннями у церквах підносились особливі посилені молитви за Україну: наших воїнів-захисників та весь побожний український народ. Духовенство і віряни підносили свої сердечні молитви, щоб Господь Бог звільнив Україну від нашестя російських чужинців-окупантів, захищав, оберігав та зміцнював дух наших героїв-захисників, а також подав українському народові благословенний справедливий мир і перемогу.

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС! ВОСКРЕСНЕ УКРАЇНА!

Підпишіться на наш Телеграм https://t.me/zakarpatpost

ЗакарпатПост