Ужгородський зоолог розповів, чим підгодовувати і як утримувати вдома плазунів

Ужгородський зоолог розповів, чому плазунів убивають, чи живуть вони у містах і що робити при зустрічі з ними.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Про це та інше  ми говорили з  завідувачем кафедри зоології УжНУ, кандидатом біологічних наук, справжнім знавцем змій Федором КУРТЯКОМ.

Де в основному можна зустрітися з плазуном?

Якщо хтось вирішив підгодовувати вужа, чим його можна пригостити?

Нічого давати не треба. Якщо він там живе, значить має що на тій території їсти. Чим живляться наші змії? Водяний вуж – рибою, звичайний вуж – найчастіше земноводними (скажімо, жабами), гадюки, полози, мідянки – зазвичай гризунами. Дрібні плазуни – комахами. Змій підкормлювати взагалі не потрібно та й насправді це зробити складно, бо змія не буде чекати, поки людина принесе їй їсти.

Дехто утримує вдома пітонів. Як за ними доглядати?

Їх годують гризунами, а поки вони маленькі – личинками комах, або комахами. Проблема в тому, що пітони можуть втекти, а потім виникає маса легенд, що нібито хтось їх привозить, випускає. У нас це неможливо! У нас усього 10 видів плазунів і лише 5 видів змій, а це означає, що умови і клімат Закарпаття їм не зовсім підходить. Тому якщо в нас випустити змій, які мешкають у теплішому регіоні, вони просто не переживуть зиму… ну й навіть літній період, якщо не знайдуть достатньо кормової бази. Тобто нові види плазунів у нас прижитися не можуть, наша область – не тропіки. Хоча, для прикладу, у Великій Копані була знайдена досить стійка популяція червоновухої черепахи. Скоріш за все, колись акваріумісти їх завели, вони від них втекли, чи їх випустили в природу і у зв’язку з потеплінням клімату їм наші зими підійшли. Але вони живуть не лише в нас, але і в центральній та південній Україні і до змій черепахи не мають абсолютно ніякого відношення.

zakarpatpost.net