Закарпатські весільні забобони: відхиляння від хустки, страх від іншої нареченої

Весільний бізнес на Закарпатті доволі розвинений, або це – край , де працюють за кордоном, а значить знають, що таке долари

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Весілля для закарпатців – особливе свято, на яке чекають усі – і батьки, і сусіди, і родичі, і друзі наречених. Хоч наші земляки все частіше розлучаються, все одно щоразу весілля роблять так, якби воно відбувалося всього раз у житті… тож відповідно грошей на нього не шкодують.

Тож які особливості весіль на Закарпатті, які традиції досі збереглися, які курйози стаються під час одруження, у скільки обходиться нашим землякам організація свята?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з весільними ведучими  Едуардом Коваленком і Володимиром Гончаренком.

Із весіллями пов’язано багато закарпатських забобонів. Пригадайте якісь.

Володя:

Зіштовхувалися і з таким, наприклад, як коли молода повинна відхилитися від хустинки тричі, коли її мама пов’язує.

Едік:

Справді, в багатьох селах люди в нас є забобонними і намагаються знайти сенс у тій чи іншій дії. Для прикладу, наречену хтось покликав і вона вийшла за поріг, тримаючи коровай, починає переживати, що щось не так. Ми в таких випадках намагаємося людей заспокоїти, кажемо, що нічого страшного не трапиться. Традиції треба підтримувати, але розуміти, що це – лише частина історії.

Володя:

Самі ми стараємося ніяк на забобони не реагувати, навпаки кажемо молодим, що їх немає. І так вже багато чого змінилося. Скажімо, колись було таке, що наречена в день весілля не повинна бачити іншу наречену. Цей забобон не тільки закарпатський, але й всеукраїнський, а може і всесвітній. Зараз в умовах виїзних фотосесій        таке майже неможливо. Тож ця традиція сама по собі відпала.

zakarpatpost.net