Чому селфі зазвичай роблять не щасливі люди, яким не весело

Соцмережі заповнені фотографіями з приватного життя закарпатців. Постять наші земляки найчастіше себе… у горах, за столом, на березі річки, на відпочинку на морі, на роботі, в кафе… навіть на унітазі в туалеті чи на кладовищі біля могил. Деякі фото здаються дуже дивними, але самим авторам вони подобаються. Багато хто навіть не переймається тим, як він виглядає на селфі, головне, аби всі бачили, що довкола!

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Тож як правильно фотографувати себе, чого не повинно бути в кадрі, чи варто селфитися на похоронах та в церкві, виставляти напівоголені світлини?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з фотографом Владиславом ТИМОШКОМ.

Біля чого не варто робити селфі?

Закарпатці активно селфляться, але на задній план багато хто особливої уваги не звертає. Біля чого не варто фотографуватися?

Зараз справді можна побачити найрізноманітніші селфі біля чого завгодно. Задній план може бути абсолютно різний – від гарного до просто смішного. Моя особиста думка така, що не варто фотографуватися біля туалетів та в самому туалеті, у натовпі людей. Взагалі коли роблять селфі, то зазвичай вмикають передню камеру, а вона не дуже добре розмиває фон. У такому випадку треба його програмно розмивати, згладжувати деталі, що розташовані позаду. Додав би сюди ж селфі у спальні, біля дзеркал. Можна вибрати щось набагато гарніше, цікавіше. Взагалі не знаю чи варто робити селфі. Особисто в мене немає жодного. Якщо хочеться мати гарне фото, краще попросити його зробити когось іншого. Будь-хто погодиться. Але зараз така мода, що треба робити селфі самому, та ще й губи надути.

Чи варто на фото посміхатися?

Вимушена посмішка на фото часто виглядає не дуже гарно. Чи варто на фото посміхатися?

Навмисне, награно, неприродно сміятися не варто в жодному разі… тим більше – для селфі. Це виглядає так, якби людині розтягнули обличчя, або її змушують посміхатися. Зараз селфі роблять більш серйозні, дівчата стараються так підібрати ракурс зверху, щоб було видно груди, губи. Загалом менше бачу посмішок на селфі, більше відвертіших фотографій. Селфі роблять зазвичай не щасливі люди, не від щастя, що їм так добре, весело. Це якщо ми говоримо про класичне селфі, коли хтось сам себе фотографує. Якщо мова йде про компанію, де разом проводять час 3, або 5-6 людей і вони хочуть, щоб всі були на фотографії, тож хтось один мусить фотографувати, тоді це вже трохи інше, ніж селфі. У такому випадку людям дійсно може бути разом добре і весело й вони можуть щиро посміхатися.

Чому дівчата для селфі надувають губи

Фото з надутими губами. Так часто роблять дівчата і виглядає це дуже вульгарно. Яка ваша думка.

Особисто мені, як чоловіку, не просто як фотографу, такі фото не подобаються, бо це неприродно. Таких губ у дівчат немає. Тому раджу уявити таку картину, що чоловік, хлопець надуває губи і себе так фотографує? Смішно, правда? Але хлопці так не роблять. Тож дівчатам варто подивитися на себе з боку хлопців.

Для чого себе фотографувати перед дзеркалом?

Чи варто виставляти фото, зроблене перед дзеркалом?

Загалом фото з дзеркалом може бути гарним, творчим, художнім, якщо його робить людина зі смаком. Проти такої композиції я загалом нічого не маю. Але якщо в дзеркалі відображається, наприклад, не заправлене ліжко або частина туалету, унітазу, а є й таке, такі фото не варто оприлюднювати для широкого кола. На мій особистий смак, то не є гарно. Може, комусь і подобається, не знаю. Зараз же кожен робить усе, що хоче, телефони є  у всіх. Головне – відрізнятись від інших. Тож у цьому контексті, можливо, і варто викладати такі фото у соцмережах, якщо мова йде тільки про те, аби не бути, як усі.

Для чого дівчата при селфі виставляють ногу наперед?

Особливо багато в соцмережах фото жінок, коли характерно виставлена вперед одна нога. Ви чоловік, як гадаєте, це гарно, сексуально, чи смішно?

Напевно дівчата, або жінки, які так роблять, копіюють якихось моделей. Інакше навряд чи комусь  у здоровому глузді спаде на думку так себе сфотографувати, та ще й сама себе, та ще й десь виставити. Ймовірно, вони десь побачили таке фото, таку на ньому  позу і їм сподобалось. Але там була модель, фото робив спеціаліст зі студії, з відповідною апаратурою, світлом. Це варто мати на увазі. Бо таке фото матиме зовсім інакший вигляд, ніж селфі. Але дівчата теж хочуть мати таку фотографію… тож вперед… на міни… Такі фото, але професійні, можна побачити, коли рекламують одежу. Там завжди дівчата так стоять: одна нога назад, друга вперед, рука – на бік. Але ті, хто наслідують  моделей навіть не уявляють, скільки ще потім ще над фото працюють. Чому в цих красунь така ідеальна шкіра, неприродно тонкі талії? Справа в тому, що це все – фотошоп. Дівчата ж хочуть це все повторити, однак просто без обробки це практично неможливо. Тому не раджу повторювати побачене, краще бути собою.

Чи варто повним жінкам виставляти оголене тіло

Чи варто жінкам дуже солідних форм із великими животами виставляти себе в Інтернеті у  купальниках, показуючи всім те, що краще було б приховати?

Я думаю, що передусім кожна жінка має себе поважати і любити такою, якою вона є, незалежно ні від чого. Якщо людина повнява, це не означає, що вона страшна. Є багато надзвичайно вродливих дівчат, але якщо з ними поговорити, вони дуже неприємні. У той же час людина, яка не є еталоном краси, після декількох хвилин розмови може викликати велику симпатію і тоді вже не має значення її зовнішність, головне – те, що в душі. І пишні форми чи худорлявість  тут ні до чого. Можливо, немає нічого поганого в тому, що така жінка себе фотографує десь на морі, в басейні, на річці, просто доступ до таких фотографій краще давати обмеженому колу людей, тим, хто її знає і любить, а не всім підряд. Такі налаштування є і на Фейсбуці, і в Інстаграмі. Тоді не буде таких проблем, що хтось із тих, хто має бажання її подражнити, пише в коментарі: «Ой, яка страшна!» А просто хизувати, що, мовляв, я теж маю фото в купальнику, не варто. Крім того, наголошу, що краще просити інших сфотографувати себе, ніж робити це самій.

Чому селфі – це психічна хвороба

Чи є ідеальна поза для селфі?

Я не люблю селфі. Це – хвороба, психічний розлад. І це не мої слова, так говорять психологи. Тож виходить так: чи є ідеальна поза для продовження своєї хвороби? Не знаю. Думаю, що для кожного індивідуально. Кожен сходить з розуму по-своєму. На мою думку, хай кожен вибирає для себе позу, у якій хворіти, сам.

Для чого дівчата фотографують себе в туалетах

Фото в туалетах, у ванних кімнатах, біля унітазів і умивальників – окрема тема. Чи варто робити такі фото?

Стовідсотково, що ні. Я сам думаю, чому там інколи фотографуються. Та тому, що там нікого немає. От зайшла дівчина в туалет, нікого не бачить, поруч дзеркало, якесь світло і… починає себе фотографувати. Не думаю, що дівчата прямо шукають туалет, щоб навмисне саме там зробити селфі. Загалом такі всі масові селфі зароблені десь наодинці. При цьому, перш ніж оприлюднити, дівчина  робить десятки, а то й сотню фотографій і виставляє лише якусь одну, яку вважає найбільш вдалою. На виду в інших селфі в туалетах ніхто не робить.

Для чого закарпатці селфляться у церквах

На Великдень модно виставляти своє фото з церкви. Як гадаєте, це нормально?

Показувати свою набожність взагалі не варто. Ісус же був проти цього. Я навіть чув, що десь у церкві хтось грав у якусь гру і його посадили на три роки. Але це було не у нас. Якщо людина йде до церкви, то точно не для того, щоб там розважатися і  фотографуватися. Цього не має бути. На дверях церков це пише, але мало хто таке читає. Хоча якщо селфі робиться для того, щоб людина знала, де вона побувала, не забула, що вона заходила в ту церкву, відмітилась на фото, наприклад, коли поїхала кудись на відпочинок, а не прийшла на богослужіння, тоді ще це нормально.

Чому закарпатці селфлять відбивні та котлети

Фото накритих столів із святкових подій – також є нормою для користувачів соцмереж. Їх багато. Як правильно фотографувати урочисті події? Чого не має бути в кадрі?

Коли моя дружина щось готує, вона постійно це фотографує, але не оприлюднює у соцмережах. Коли я працюю на весіллях, мене  обов’язково просять сфотографувати стіл, як він накритий, як подано страви, як прикрашено, яке сервірування. Але це – також інше. Тут немає нічого поганого. Коли ж мова йде про п’яне застілля, людей у кадрі немає, або потрапляє туди половина руки чи голови когось із гостей, при цьому  хтось на телефон фотографує чи то їжу, чи то намагається знайти друга, це – зовсім інше. Не розумію, для чого це фотографувати і тим більше оприлюднювати. Хіба що комусь хочеться сказати всім: «Ось подивіться, як ми погуляли, що з’їли і випили, які ми круті» Та це будуть просто хвастощі своїми статками. А загалом знімати їжу – ціле мистецтво і це вміє робити правильно навіть не кожен фотограф.

Для чого закарпатці фотографують покійників та себе на кладовищі

Фото з кладовища. Чи варто там селфитись і чи варто взагалі фотографувати похорон, якщо мова йде не про якихось відомих людей?

Іще й із посмішкою? Чи з надутими губами? Думаю, що ні. Фотографувати себе на похороні якось дивно. Такі події – не місце для фотосесій. Особисто я жодного разу не фотографував похорони взагалі. На мою думку, не варто селфитись на похороні. Оточуючим це навряд чи буде приємно. Звісно, людині, яку хоронять, гадаю, що вже все одно, але як це сприймуть ті, в кого в ті хвилини горе – інше питання.  Так само і на кладовищі між могилами, на мою думку, краще не фотографуватися.

Основні помилки тих, хто виставляє фото в соцмережах

 Що закарпатці фотографують найбільш неправильно?

Фото виглядають негарно, коли людина «зрізана» десь наполовину, коли щось «відтяти» – не творчий задум, а просто випадковість. Таких світлин дуже багато. Або коли на фото не розставлені акценти, незрозуміло, що автор хоче сказати тим знімком. Загалом перед тим, як робити фото, треба знати, що хочеться показати – яка людина гарна, чи де вона була, чи яка там природа чудова. Якщо ж дивимося на знімок і не розуміємо його зміст, він не несе для нас ніякої інформації, його не варто оприлюднювати. Також немає сенсу виставляти фото з місць, таких як спальня чи туалет. Крім того, часто в користувачів соцмереж дуже темні фото, особливо вечірні, на них навіть впізнати нікого не можна. Коли хтось дивиться на фотографію, зображення має викликати якісь почуття. Якщо ж цього немає, знімок показувати нікому не варто.

Як правильно робити селфі на природі

Пішла людина в гори, хоче похвалитися друзям. Як зробити правильно селфі?

Я, наприклад, був на Говерлі, у нас є фото. Ми просто дали фотоапарат іншій людині і вона нас всіх разом сфотографувала. Я постійно згадую цей похід, нас було четверо друзів і ми робили дуже багато фотографій по дорозі, під час сходження. Весь час хтось фотографував когось, не було такого, аби хтось сам селфився. Інша людина бачить, що знімає, сам ракурс набагато кращий, можна відійти далі, немає відстані витягнутої руки, коли не допомагає навіть селфі-палка. Думаю, що селфі в горах можна робити лише тоді, коли нікого немає поряд, а дуже хочеться похвалитися всім подорожжю. Але такого фактично немає,  навіть в лісі є завжди люди.

А чому в соцмережах так мало фотографій природи?

Мої знайомі друзі-фотографи багато фотографують і Ужгород, і саме природу. Чому інші користувачі цього не роблять? На мою думку, гадають, що це ніхто не буде дивитися. Або ж людям просто нецікава природа в загальному. Хоча мої колеги фотографують, скажімо, як вони на гриби пішли, де вони взагалі були. Щоправда, ніхто з них це не виставляє в Інтернеті, просто в телефоні показують знайомим. Можливо, люди просто не хочуть хвалитися. А особисто я дуже рідко фотографую природу. Хоча природа в нас дуже гарна. Фотографувати є що.

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net