Ужгородська кішка-жебрачка мріє про європритулок

КОЛИ В НАС ЗА ВИКИНУТИХ ТВАРИН ШТРАФУВАТИМУТЬ НА 25 ТИСЯЧ ЄВРО?

  • Більше актуальних новин читай у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

В Ужгороді часто можна побачити бездомних котів і собак. Якщо ми вже багато писати про собак-безхатьків, то цього разу мова піде про котів, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Побачити їх можна і в центральній частині міста, де хвостатих і вусатих часто підгодовують чуйні ужгородці, і на Студентській набережній, де часто господарі вигулюють собак, і в Боздоському парку.

Тут вони переважно їдять те, що вполюють – ловлять мишей, на деревах крадуть із гнізд пташенят та яйця. Також часом знаходять відходи у смітниках та біля лавиць.

Чому у нас так багато кинутих напризволяще улюбленців і як цю проблему вирішують у Європі.

У Нідерландах проблемою безхатьків займаються вже два століття. Цю державу називають країною з нульовим рівнем обездолених тварин. Утім притулки тут усе ж є. Але туди потрапляють, як правило, вилучені з родин тварини. Тварин із них новим господарям віддають не задарма. За собаку треба заплатити в середньому у 120-180 євро, за кішку  – близько 100-120 євро.

Якщо домашній улюбленець загубився, дані публікують на спеціальному сайті – і його швидко знаходять. Крім того, із 2013 року усіх собак та котів тут чіпують. Це робити треба обов’язково. У зоомагазинах дітям до 16 років тварин не продають. Собак та котів  на вулиці ніколи ніхто не викидає, хоча за їхнє утримання потрібно сплачувати чималі податки.

Німці – люди суворі і справедливі. Там навіть у юриспруденції  окрема  галузь права – «права тварин». Є навіть адвокати, якi спеціалізуються на цьому праві. Безпритульних домашніх улюбленців, які б розгулювали німецькими вулицями, практично немає. Якщо хтось викинув кота – господаря швидко знайдуть і покарають. Штраф – 25 тисяч євро!

У Бельгії також усіх тварин чіпують і захищають на державному рівні. Далі за чіпом ідентифікують господаря. Це такий собі справжній котячий біометричний паспорт. Там також існує податок на тварину, який обходиться приблизно у 100 євро. Ці кошти направляють на підтримку та розвиток системи, завдяки якій у країні вирішено проблему безпритульних тварин. А оскільки їх немає, то й штрафувати нікого.

Дуже приємно дивують латвійці. Там також запроваджено загальне чіпування. Якщо тварина без чіпа, якщо її утримують у неналежних умовах або якщо вона опинилась на вулиці, господаря оштрафують  на 250 євро. Та все ж, безпритульні собаки та коти там є. Їх відловлюють спеціальні фірми і передають до притулків. Жорстоке поводження з тваринами в Латвії вважається кримінальним  злочином. Там за таке карають позбавленням волі до трьох років, примусовими роботами або штрафом. І порушників дійсно карають, не як у нас.

Отже,  Україні дійсно пора вчитись від європейців. Якщо в нас діятимуть такі закони, безпритульних білолах у нас не буде.

Але поки що в нас насправді не притягають до відповідальності навіть тих, хто знущається над домашніми тваринами. І таких страшних випадків на Закарпатті, як не прикро, останнім часом побільшало.

Іван ДУХНОВИЧ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net