Одні з напопулярніших ліків у світі вбивають печінку

У низьких дозах статини можуть захищати від резорбції кістки. Але чим вищою є доза ліків, що знижують рівень холестерину, тим більшою стає ймовірність розвитку остеопорозу, що показує аналіз мільйонів даних пацієнтів, проведений компанією Complexity Science Hub Vienna.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Статини є одними з найбільш виписуваних ліків у світі. Вони знижують високий рівень холестерину і, як було показано, знижують ризик серцево-судинних захворювань. Менш вивченими є ускладнення, пов’язані з їх прийомом, пише Укрінформ.

Статини пригнічують синтез холестерину з печінки. Це знижує рівень холестерину у крові.

Проте, холестерин має вирішальне значення для багатьох процесів в організмі. Крім усього іншого, він є основним будівельним матеріалом для виробництва статевих гормонів, таких як естрадіол і тестостерон.

Ми знаємо, що низькі концентрації статевих гормонів, особливо зниження рівня естрогену під час менопаузи, є основною причиною розвитку остеопорозу у жінок. Існує подібний зв’язок між щільністю кістки і тестостероном.

У процесі цього дослідження з’ясувалося, що, чим меншою є доза прийнятих статинів, тим менше й імовірність остеопорозу.

zakarpatpost.net