Чи знаєте ви, про що свідчать мурашки по тілу

Усі прекрасно знають, що таке мурашки по шкірі. Вони можуть з’являтися в абсолютно різних ситуаціях. Наприклад, коли ви почули шокуючу новину. Або вас обдуло вітром після купання у теплому морі. Або ж ви просто слухаєте музику, яка вам дуже подобається. Але ви замислювалися хоч раз, чому наше тіло реагує саме таким чином?

  • Більше актуальних новин читай у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Що таке мурашки? Мурашки – фізіологічне явище, яке передалося сучасній людині від її пращурів. Вони проявляються у формі крихітних підвищень на тілі, які змушують наші волоски стирчати. Зараз мурашки не відіграють для людини жодної ролі, але раніше вони приносили велику користь, пише Укрінформ.

Чому вони з’являються? Вони виникають у результаті скорочення монетарних м’язів, прикріплених до кожного волоска. Так і виникають невеликі опуклості на шкірі. Найчастіше це відбувається, коли людина відчуває холод. У тварин із густою шерстю, мурашки захоплюють повітря і створюють ізоляційний шар, що слугує як ізоляція. Чим товстіший шар вовни, тим більше зберігається тепла.

Крім того вчені вважають, що мурашки є результатом підсвідомого вивільнення адреналіну – гормону стресу. Цей гормон виробляється у верхній частині нирок. У людей адреналін виділяється через холод, почуття страху, сильні емоції або стрес. Мурашки можуть супроводжуватися пітними долонями, прискореним диханням і серцебиттям, тремтінням у тілі, підвищенням артеріального тиску і відчуттям метеликів у животі.

У тварин, гормон виділяється, коли їм холодно або вони знаходяться у стресовій ситуації. Наприклад, фахівці під час експерименту фіксували виникнення мурашок у кішок, коли вони бачили собаку, іншими словами загрозу. Люди ж можуть зіткнутися з цим явищем, коли дивляться, наприклад, фільм жахів або навіть просто згадують неприємну ситуацію з минулого.

zakarpatpost.net