Таємниця Лох-Неського чудовиська розгадана: вчені здивували результатом

Оповите легендами Лох-Неське чудовисько, яке нібито мешкає в однойменному шотландському озері (Великобританія), насправді є гігантським вугром.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Такого висновку дійшли дослідники з новозеландського Університету Отаго, які протягом року взяли 250 проб води в різних частинах водойми і вивчили склад виявлених зразків ДНК, передає Daily Mail.

Зазначається, що це дослідження зі складання каталогу флори і фауни озера Лох-Несс є наймасштабнішим в історії.

Професор генетики Ніл Джеммелл зазначив, що там можуть жити вугри довжиною до 13 футів (4 метри). Ймовірно, їх і могли помітити туристи та місцеві жителі. Іншої великої риби типу лосося, як і ДНК будь-яких інших великих живих організмів, в озері виявлено не було.

Це виключає версії про те, що Нессі є сомом або якоюсь іншою рибою, наприклад, заблукалою гренландською полярною акулою.

Під час дослідження вчені використовували порівняно новий метод взяття проб ДНК із довкілля. Він заснований на вивченні генетичного матеріалу, що зберігся у слідах життєдіяльності тварин. Це може бути шкіра, луска, слиз, сеча, будь-які виділення і продукти розкладання.

Всього у Лох-Нессі вдалося виявити 15 нових видів риб і до 3000 видів бактерій.

zakarpatpost.net