Чи врятують закарпатську медицину після її цілеспрямованого вбивства?

У соцмережі з цього приводу точиться жваве обговорення.

Йдеться, зокрема, про конвульсії довкола лікарських установ Перечина.

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Автором дискусії став Дмитро Шейко. Він написав:

“”Реформа” вторинної медицини в Перечині. Перспектива: 1. Скорочення та вивільнення персоналу пологового відділення; 2. Скорочення та вивільнення 80% персоналу хірургічного відділення; 3. Перенесення дитячого відділення з “Баму” в приміщення пологового відділення; 4. Перенесення терапевтичного відділення, без неврологічних ліжок, з “Баму” в приміщення хірургічного відділення із збереженням декількох ліжок за хірургічною та травматологічною службою; 5. Створення приймального відділення з відділенням інтенсивної терапії у “старому гінекологічному корпусі”, який не ремонтувався понад 20 років. 6. Коштів на придбання нового обладнання для відділень, ремонту приміщень, та ремонту або купівлі нового санітарного транспорту, щоб відповідати потребам НЦЗУ, в лікарні та в районної ради немає. 7. Всі випадки інфарктів, інсультів та інших гострих невідкладних станів швидка напряму буде транспортувати в Ужгород. 8. До 1 лютого працівникам лікарні будуть роздані попередження про можливе звільнення з 01.04.2020 р. 9. В районній раді створена депутатська комісія по вивченню питань “реформи” медицини. Перше засідання заплановане на 23.01. 10. Якщо договір з НЦЗУ Перечинська лікарня не підпише до 01.04.2020 року, все фінансування вторинної медицини ляже на місцеву та районну владу”.

А потім додав:

“Власником районної лікарні є РАЙОННА рада. Міська рада відповідає за первинну (сімейну) медицину. Хоча всі жителі Перечинського району та Перечинської ОТГ лікуються в районній лікарні і повинні бути зацікавлені у збереженні лікарні. І ще: ніхто поки нічого і нікому не каже…. Сьогодні лиш цю інформацію керманичі лікарні донесли на зборах трудового колективу, медикам нашої лікарні. Тому тут і написав…”

Відтак відреагував на запис і голова Перечинської ОТГ Іван Погоріляк.

“Вторинний рівень медицини, це компетенція району (РДА і райради). Я ще два роки тому просив керівників району розпочати процес прогнозування розвитку лікарні, але це залишилося поза увагою, на жаль. Тепер лише створили робочу групу в яку мене включили. А ще за останні 4 роки, а може й більше, з районного бюджету майже не виділялося коштів для покращення матеріальної бази лікарні, – зазначив він. – На жаль, час дуже втрачено. Цим процесом потрібно було займатися набагато раніше, і вкладати кошти в ремонти приміщень та придбання медичного обладнання. Тоді би ми мали перевагу для збереження того, що в нас є. Ми займалися реформування первинного рівня медицини і знаю який це не простий процес. Але вірю, що нам вдасться позитивно вирішити питання. Є і в нас напрацювання в цьому напрямі, але ще скоро про ці плани писати. Я ще не знаю, бо перше засідання має відбутися 23.01. А ремонти і обладнання треба, бо без цього не можна пройти акредитацію. Де не буде умов, там і не буде відділень”.

Прокоментував допис і директор департаменту економічного розвитку Закарпатської ОДА Денис Ман:

“Як не включений до згаданої робочої групи, не можу багато чого розказати по суті діла. Те, що вкладати ресурси в розвиток матеріально-технічної бази необхідно, тут ніяких сумнівів немає. Рівно як і те, що стратегія для вторинної медицини також вкрай важлива, і не лише завтра, а потрібна була давно. Під час останньої сесії обласної ради наш колега Роман Іванович Шніцер чимало говорив фахово про стан і перспективи районних лікарень. , відповідаючи на ряд коментарів під цим постом, висловив цілковите розуміння ситуації і навіть послідовності дій. Буде добре, якщо він буде членом тієї робочої групи. Підтримаємо!”

Також ходять чутки, що районну лікарню в Перечині взагалі хочуть закрити, а відкрити приватну.  Більше унікальних новин про Ужгород та область читай тільки у газеті «Закарпатські оголошення». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 23375. zakarpatpost.net