Чому сидіння за комп’ютером повільно вбиває закарпатців

Поганий настрій, дратівливість, хворобливість, сонливість – хвороби ХХІ століття

  • Золотце, читай газету «ЯСНО»!

Людина від народження перебуває у постійному русі. Придивіться до новонародженого або малюка-дошкільняти: і перший, і другий увесь час рухаються, щось роблять, намагаються вхопити, підняти, віднести, розламати і т.д. і т.п. З віком фізична активність помітно падає, що обумовлено програмою розвитку організму, закладеною природою. Учені стверджують: якби доросла людина здійснювала таку ж кількість рухів, як і новонароджене дитя, то вже за кілька годин загинула б від перенапруги. Але все ж регулярна фізична активність потрібна всім, незалежно від віку і статі. Систематичні тренування зміцнюють м’язову систему, у тому числі і серце, вони покращують циркуляцію крові в судинах. Люди, які регулярно займаються фізичними вправами, мають хорошу пам’ять, високу працездатність і стабільний імунний статус. Гіподинамія – одна з найбільш гострих проблем у сучасному світі. Чим же вона небезпечна і як уникнути порушень здоров’я? Про це розповідає фахівець – доктор біологічних наук, професор Анатолій Васильович МАЛЬОВАНИЙ.

– Хвороби, що має термін «гіподинамія», в медицині не існує, однак цей стан здатний призвести до порушення функцій багатьох органів і систем. Саме тому лікарі всього світу з кожним роком приділяють гіподинамії серед населення все більше уваги. Про значення цього терміна не важко здогадатися, «гіподинамія» означає «знижена активність».

– Які причини гіподинамії?

– Основна причина гіподинамії у сучасному світі очевидна. Досягнення технічного прогресу роблять більш комфортним життя людини, однак мало хто замислюється, що зниження фізичної активності, наприклад, при використанні особистого автомобіля, негативно позначається на здоров’ї. Крім того, гіподинамія – незмінний супутник людей так званих сидячих професій (програмістів, менеджерів тощо). Не оминає стороною ця проблема й дітлахів, особливо шкільного віку, які після занять (під час котрих вони також сидять) бажають проводити вільний час удома за комп’ютером, ніж рухатись на вулиці. Звичайно, існують причини, через які людина вимушено обмежена у русі, наприклад, при важких захворюваннях або в результаті травм. Але і в таких випадках пацієнтам потрібний рух. Не дарма ще стародавні цілителі говорили: «Рух – це життя». Повний текст читай у газеті «ЯСНО». Купи газету у кіоску або передплати на своїй поштіІндекс 76076 zakarpatpost.net