Як проста дівчина з Луцька стала принцесою Таїланду

Заради української красуні принц буддист навіть прийняв православ’я

  • Серденько, читай газету «ЯСНО»!

Думаєте, історія про Попелюшку – вигадка? Не зовсім. Подібна історія трапилася з українською дівчиною з багатодітної родини. Дівчина Катя з Луцька стала дружиною спадкоємця королівського трону Сіаму. Як їй це вдалося? Чи мріяла вона про такий високий титул і такого впливового чоловіка? Як склалося її життя на чужині? Про це сьогодні вам розповість газета «ЯСНО».

Катя була напівсиротою  і мала 11 братів та сестер

Ця історія нині обросла легендами, її переповідають із вуст в уста, але про неї також чимало написано. Тож ми керуватимемося тільки перевіреними достовірними фактами. Звали цю українську Попелюшку Катруся Десницька. Народилася вона 27 квітня 1886 року в багатодітній родині Івана та Марії Десницьких. Батько Каті був людиною знатною – головою Луцького окружного суду, а мати – домогосподаркою, займалась вихованням дітей. А їх у родині було аж 12. 4 — від першого шлюбу Марії, 6 — від першого шлюбу Івана та ще 2 спільних. Однак через два роки після народження Катрусі у сім’ї сталося лихо – помер батько і годувальник родини. Матері жилося дуже важко, адже в неї на руках залишилося стільки дітей, що вона не знала, як їх вивести в люди і прогодувати. Тож невдовзі після смерті чоловіка вона продала усе своє майно і перебралася до Києва у пошуках кращої долі. Жінка мріяла дати дітям хорошу освіту, хотіла, аби вони домоглися в житті чогось особливого, тож столиця відкривала перед нею справді нові горизонти. Там старші сини і доньки вступили до Київського університету, а молодші пішли вчитись до гімназії. Катя навчалася у Фундуклеївській жіночій гімназії. Та коли їй виповнилося 17 років, сталося нове лихо – померла мати. Так дівчина залишилася в юному віці круглою сиротою.

Але не зламалася, не впала у відчай. Вона вирішила їхати до Петербурга, там уже на той час навчався один із її братів. Там хотіла продовжити здобувати освіту і вона. Та грошей на поїздку не було, тому Каті довелося їх позичити.

Повний текст читай у газеті «ЯСНО». Купи газету у кіоску або передплати на своїй поштіІндекс 76076 zakarpatpost.net