Закарпатські замки хочуть звільнити від сміття

У історії Закарпаття є неймовірні, навіть сенсаційні події, про які мало кому відомо. Також досі існує чимало міфів, у які вірить більшість. Тож сьогодні газета «Закарпатські оголошення» разом з археологом Ігорем ПРОХНЕНКОМ дізнаватимуться про таємниці Королівського замку, фортеці у селищі на Виноградівщині, де знайдено найдавнішу у Центральній та східній Європі стоянку первісних людей. Тож мова піде про замок Нялаб, побудований на горі вулканічного походження і зруйнований у 1672 році. Ось що він розповів.

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Довгий час у археології побутувала думка, що звести городище (або замок) може тільки держава. Тобто має бути необхідність, що державу треба захищати, є люди, які мають фінанси, які спрямують їх у потрібне русло і знають, як це робити. Тобто, аби звести замок, треба об’єднати зусилля від архітектора до простого робітника. Замок у Королеві був одним із найгарніших, пов’язаний із Соляним шляхом, із річкою Тиса, яка була основним комунікаційним шляхом у всі часи.

Цей замок розміщений просто в унікальному місці. Зараз саме запущена програма з його очистки у межах програми «Соляний шлях» я думаю, що до кінця календарного року ми вже побачимо, що туристи зможуть туди нормально потрапити і побачити всю красу, а не блукати між чагарниками та купами сміття. Хто пройшовся Невицьким, Королівським, Хустським замками і бачив сліди туристів, різний непотріб, той зрозуміє, про що я кажу. Цей некультурний сучасний шар для археологів закриває те, чим вони повинні займатися. Повний текст читай у газеті «Закарпатські оголошення» згодом. Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 23375. zakarpatpost.net