Для чого закарпатці обвішують мости колодицями

Перед тим як молодята виходили з будинку на вінчання, під поріг клали замок, а коли молоді проходили через поріг, замок діставали звідти і закривали його ключем. Після цього ключ викидали в річку, озеро чи в колодязь, щоб його неможливо було знайти, закритий замок віддавали молодим і його зберігали як символ миру, любові і благополуччя в будинку сім’ї молодих, пише газета «Закарпатські оголошення».

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Але, як бачимо, в обох варіантах наша давня традиція дещо відрізняється від того, що ми зараз бачимо. Звідки ж пішов звичай прикрашати мости?

Прийнято вважати, що з Флоренції, де юнаки та дівчата почали вішати замки на пам’ятник скульптору Бенвенуто Челліні на знаменитому мосту Понте Веккіо, а ключики викидати в річку Арно. У Римі обряд поширився завдяки його згадці в двох романах Федеріко Моччіа. Спочатку замки приковували до ліхтарного стовпа на Мульвіївому мості, однак під їхньою вагою в квітні 2007 року стовп обвалився. У Флоренції, де з одного моста на рік знімали до 400 кілограмів заліза, мер міста Леонардо Доменічі за розвішування «замків любові» ввів штраф у розмірі 50 євро. У 2014 році в Парижі під вагою замків кохання обрушилася частина парапету мосту Мистецтв.

Та чи допоможуть замки закарпатцям зберегти любов? Навряд чи, бо над почуттями закоханим (незалежно від того, у якій країні вони живуть) потрібно працювати, інакше жодна колодка світу не допоможе… Повний текст читай у газеті «Закарпатські оголошення» згодом. Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 23375. zakarpatpost.net