У Японії з цих популярних на Закарпатті рослин готують страви, які вважаються делікатесом

Інформатор газети «Закарпатські оголошення» у лісі під Ужгородом знайшов на деревах одразу декілька видів лишайників.

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Незважаючи  на те, що вони здаються нікому не потрібними, їхнє значення дуже важливе. Вони є чудовим кормом для оленів, лосів, косуль, мишей, білок. Крім того, лишайник поїдається такими безхребетними, такими як равлики, комахи і кліщі, які використовують його в тій чи іншій мірі.

Також із деяких виготовляють фарбу, ліки, їх широко використовують у парфумерії, а ескімоси висушують, перемелюють на борошно і печуть із них хліб. У Японії з цих рослин готують страви, які вважаються делікатесом. З них видобувають крохмаль, цукор і навіть спирт. У лишайниках містяться речовини-антибіотики, які по-різному впливають на бактерії і запальні процеси. Тобто, лишайники мають протизапальну, протимікробну дію. Вони також застосовуються для усунення варикозного розширення вен, трофічних виразок, знімають запалення, позбавляють від ряду гінекологічних захворювань, швидко загоюють опіки. Ще 2 тисячі років тому у Єгипті за допомогою лишайників зцілювалися і заживлювали бойові рани. Ними лікували навіть небезпечний до сьогодні смертельний сказ.

Повний текст читай у газеті «Закарпатські оголошення». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 23375. zakarpatpost.net