В Ужгороді у скелі є скульптура Божої Матері

Ужгород. Радванка. Кар’єр. Старовинна церква. Стоїть на горі і її видно здалеку. Внизу прямо у скелі скульптура Божої Матері.

На одному боці гори стрімка прірва. Колись там був кар’єр, а зараз від нього залишилося неймовірної краси озеро. Кажуть, що вся техніка, яка колись працювала на кар’єрі, залишилася на дні озера. Його глибина 20-30 метрів, але скільки точно – ніхто не знає.

Вода в ньому завжди холодна, від нього віє неймовірною свіжістю. Тим більше, що поруч чудова дика природа.

А ще там був старовинний храм. Костел був єдиним у свій час на території Ужанського комітату. Роком заснування вважають 1640-й. Римо-католицький костел був другим за значенням після Горянської ротонди. Утім там, де колись він стояв, залишилися лише руїни.

Реконструювали церкву у 1937 році. До 1949 року вона існувала  як греко-католицька. Та у зв’язку утисками в радянські часи, храм отримала православна спільнота.

Ще можна там побачити порожній кам’яний постамент. Колись на ньому   стояла статуя Яну Непомуцькому. Зараз на його честь встановлено скульптуру на Кальварії. А що стосується тієї, старовинної, то в  історичній довідці зазначено, що пам’ятник було встановлено у 30-х роках минулого століття. Та пізніше йому відбили голову і зараз він у досить занедбаному стані.

Ян Непомуцький вважається чеським святим. Народився у 1340 році, отримав на ті часи чудову освіту  і навіть здобув титул доктора права. Він був священником, монахом і національним героєм у Чехії. Ян Непомук вважається опікуном усіх, хто працює на воді – рибалок, матросів, млинарів. Згідно з легендою,  він допомагає мандрівникам щасливо повернутися додому, а також опікується жіночими таємницями.

Сама церква на горі хоч і невелика, але унікальна. На місці, де стоять залишки зруйнованого храму, теж багато цікавого, там також є підземелля, яке ніхто не знає для чого використовувалось.

Можливо, там були поховання священників.

А ще приваблює увагу статуетка Божої Матері у видовбаному отворі у скелі. Виглядає вона неймовірно гарно. Територія довкола прибрана і всюди дуже затишно. Природа – просто райська. Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост