Не хочуть сміттєпереробний завод, хочуть пасовище: за що мітингували на Ужгородщині. ВІДЕО

Пропозиції щодо розподілу земельних ділянок поблизу населених пунктів Ірлявської сільської ради мають розглянуть 12 серпня. Про це нині повідомила заступниця голови сільради Галина Плеша.

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Цієї неділі жителі Ірляви, а також Чабанівки, Андріївки та сусідніх сіл виходили на мітинг: перекривали міжнародну трасу «Київ-Чоп». Частина мешканців хочуть залишити землі для пасовищ і виступили проти зведення там сміттєпереробного заводу, пише Закарпатитя онлайн.

Речник патрульних Олександр Бодня каже: рух транспорту був ускладнений в неділю, 9 серпня, із 15 до 17 години. За його словами, на відрізок траси Київ-Чоп неподалік сіл Чабанівка та Дубрівка направили екіпажі для забезпечення громадського порядку та уникнення заторів.

Порушень під час мітингу не було, на місці було близько 130 мітингарів. Один із них — житель села Чабанівка Іван Сембер. Каже: виступали, щоб не було сміття.

“Тут буде накопичення цієї суміші непотребу, води не буде, бо то будуть робити скважини по 300-400 метрів у землі. Та село без води залишиться”, — пояснив чоловік.

Натомість, житель села Ірлява Володимир сказав, що не проти заводу: “Чесно кажучи, я за будівництво заводу, бо люди йдуть, викидують мішки зі сміттям по дорозі. Тут сміттєвий бак був, уже його забрали. Кудись треба це все дівати”.

 

В Ірлявській сільраді, куди належить і Чабанівка, заступниця голови показала карту з ділянками, які можуть віддати під пасовища для сільських корів або ж для будівництва заводу. Місцеві депутати виступили проти зведення сміттєпереробного.

Заступниця голови Ірлявської сільської рад Галина Плеша розповіла:

“Ми пояснювали мешканцям, що рішенням сесії ми звернемося в Держгеокадастр. Усе, що від нас залежить, ми зробимо. Хай виділяють ту земельну ділянку, яку вони хочуть під пасовища. Вони ще не визначилися. Одні кажуть, що ту, інші — ту. Нема остаточного рішення. Ми запросили керівника Держгеокадастру (наразі просто нема землеупорядника), щоб чітко пояснив їм по карті, де може бути та земельна ділянка, яку вони просять”.

Заступник начальника відділу в Ужгородському районі Держгеокадастру Закарпаття Мирослав Васьків пояснив, що з 2019 року до них не було жодного звернення з боку жителів села. А щодо сміттєпереробного заводу мають бути громадські слухання:

“Обов’язково мають бути громадські слухання і детальний план, який має затверджуватися. Якщо цього не буде — сміттєпереробного заводу не буде, — сказав посадовець. — На сесії вони, напевно, даватимуть свої пропозиції, щодо ділянок під пасовища і стосовно ділянок, які, можливо, будуть відведені під сміттєпереробний завод”.

Наразі йдеться про використання землі поза селами Ірлявської сільради.

Інвестиційний проєкт представили в облдержадміністрації, каже голова ОДА Олексій Петров.

“Це так звана система компостування, — каже він. — Засипається та органіка, яка залишається, у великі ванни. Заповнюється аєробними бактеріями, закривається землею. Потім відкривається, засушується. Виходять непогані добрива, які продаються».

За словами голови ОДА, з жителями вже зустрічалися обговорити це питання. Наразі Департамент екології вивчає можливий вплив на природу. Олексій Петров каже: на громадські слухання прийшли 90 людей.

“Три села (Ірлява, Дубрівка, Чабанівка) Ужгородського району і частина з Ужгорода приїхали, проголосували, що цей проєкт можна розглядати. Висновки оцінки на довкілля знову виносяться на громадські слухання. Без позиції громади не має права виконувати або рухатися далі. Питання в тому, чи хочуть вони (2 громади) слухати одну, яка проти”.

Наразі жителі Чабанівки хочуть відстояти землі для пасовищ. У селі нараховують, за їхніми словами, близько 30 корів.

У середу 12 серпня має відбутися сесія в Ірлявській сільраді, де визначатимуть, які ділянки і для яких потреб потрібно виділити.

А ти завжди пам’ятай, що більше цікавих новин ти можеш прочитати тільки у газеті ЯСНО. Купи газету у кіоску, або передплати на своїй пошті. Індекс 76076. ЗакарпатПост