Петров підтвердив, що сміттєпереробний завод таки має бути сміттєспалювальним

“Ще раз хочу розкласти усе по полицях, щоб не було чергових спекуляцій.

По перше, мова йде про будівництво саме сміттєпереробного заводу, з дотриманням усіх екологічних, санітарних будівельних вимог і норм!

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Він складається із двох частин: сміттєсортування та переробка, пише ПроЗахід.

Спочатку потрібно розділити сировину. Сміття ділять на органіку і неорганіку. Неорганіка, та яка підлягає спалюванню, на жаль, на сьогодні у нас сміттєспалювальних заводів не існує, тому її вивозять або на паспортизовані полігони, або на сміттєспалювальні заводи, які є в інших регіонах України.

Органіка складає приблизно 10-20 відсотків. За проектом її мають компостувати. Органіка, яка залишається, заповнюється аеробними бактеріями, закривається землею, висушується і виходять дуже непогані за своїми властивостями добрива, які продають для сільського господарства.

Наголошую, цей проєкт був винесений на громадські слухання. Це, якщо про – запитали чи не запитали.

На громадських слуханнях прийшло офіційно 90 людей. Це три села – Ірлява, Дубрівка, Чабанівка і частина Ужгорода. Провели громадські слухання, проголосували, що цей проєкт можна розглядати.

Наступним етапом, після затвердження містобудівної документації, яка були прийнята громадськими слуханнями, є проведення робіт з оцінки впливу на довкілля – цим займається Департамент екології. Департамент оголосив відповідний тендер, перемогла компанія держпідприємства, яка зараз займається саме визначенням оцінки впливу на довкілля, саме переробного заводу по компостуванню.

Наскільки мені відомо, то місцева влада навіть вивозила представників селищних громад за кордон, ще до КОВІДА-19 і показувала, яким чином працює і як він впливає на довкілля. Європейські норми дозволяють розташування навіть біля дитячого садка, бо там немає ані запаху, ані бруду.

Таким чином, перші слухання дали позитивний результат. Але через деякий час одна із селищних громад – дубрівська, виявила бажання поспілкуватися із керівником районної ради Русланом Чернаком. Я запропонував взяти участь у зустрічі, послухати їхню позицію. Якщо вони не задоволені чимось або їм не довели, точніше не розповіли деталей щодо сміттєпереробного заводу.

Перебуваючи на території райради, в сесійній залі я почув деструктивне відношення. Ніхто навіть не хотів чути, яка саме технологія закладена у цьому заводі. І ще раз кажу, це не полігон і це не сміттєзвалище.

Та позиція громади – ми не віримо, що влада може надати такі пропозиції, є повна зневіра і нас постійно обманюють.

Але, ми маємо вирішувати проблему! Інакше ми потонемо у смітті!

Я гарантую, що громада максимально буде контролювати будівництво і функціонування заводу. Підприємство – комунальне, громада буде власником цього заводу і від вашої волі і рішення залежатиме чи працюватиме завод. Давайте, дочекаємося оцінки впливу на довкілля і ви побачите, яка технологія закладена у цей завод і найважливіше – ви офіційно станете учасниками цього заводу – засновниками.

Погодилися прийти до наступного етапу, бо я заявив, що без волі, без рішення громади жодних рухів не буде проведено.

Але, через три тижні я бачу ці події, не анонсовані, не санкціоновані. Це політична спекуляція, напевно, деякими силами організована, які вже готові заходити у передвиборчу кампанію, з метою формування деструктиву.

Ініціатор цього не має права без попередження проводити акції. Ще й з перекриттям міжнародної траси.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 279 ККУ – блокування транспортних комунікацій.

Сподіваюся, організатори понесуть відповідальність, бо, упевнений, керується вони зовсім іншими інтересами, а не громади. І за треба нести відповідальність згідно закону!” А ти завжди пам’ятай, що більше цікавих новин ти можеш прочитати тільки у газеті ЯСНО. Купи газету у кіоску, або передплати на своїй пошті. Індекс 76076. ЗакарпатПост