М’ясо по-французьки: смачна і дуже легка у приготуванні страва

Найпопулярніший рецепт не змінюється вже багато років. Щоб приготувати м’ясо по-французьки, вам знадобляться яловичина або свинина, цибуля, майонез (сметана) й тертий сир.  Запікають цю страву до утворення на ній рум’яної скоринки. Виходить одночасно і гаряче, і гарнір.

Кулінарні секрети знаходь у газеті «Домашня кулінарія»!

Мало хто знає, що м’ясо по-французьки вперше приготував кухар-француз, який служив у графа Олексія Орлова. Тому початкова назва страви – «м’ясо по-орловськи». Звичайно, в ній і згадки не було про майонез, а за основу брали тільки ніжну телятину вищого ґатунку.

Рецепт для гурманів

Знадобиться:

800 г телячої вирізки

800 г картоплі

2 середні цибулини

300 г печериць

200 г сиру гауда

сіль, мелений чорний перець – за смаком

для соусу:

50 г вершкового масла

50 г пшеничного борошна

біля 0,5 л молока

щіпка мускатного горіха

сіль, мелений чорний перець – за смаком

Насамперед готуємо соус бешамель. Для цього глибокий сотейник або сковороду поставити на помірний вогонь, покласти в ємність вершкове масло. Коли воно розтопиться, всипати борошно, постійно помішуючи його дерев’яною лопаткою. Поступово влити в суміш молоко. Довести бешамель до консистенції рідкої сметани. Посолити, додати перець і мелений мускатний горіх. Відставити ємність з бешамель убік.

Телятину помити, промокнути паперовим рушником. Порізати м’ясо на пластинки завтовшки не більше 1 см. Обираючи телятину, слід врахувати, що потрібно буде обробити її саме у такий спосіб. Відбивати м’ясо не потрібно. Порізану телятину посолити, поперчити і відставити вбік.

Почистити картоплю і порізати тонкими пластинками. Обчищену цибулю нарізати дуже тонкими півкільцями, а гриби – пластинками.

Неглибоку форму змастити олією. Покласти на дно ємності шар телятини.

На м’ясо помістити цибулю. Трохи посолити і поперчити. Цибулю покрити кружечками картоплі. Посолити і поперчити. Зверху помістити шар грибів. Їх також потрібно посолити та поперчити. Залити все соусом.

Накрити форму фольгою й поставити на 40 хв у духовку, розігріту до +180°C. Після дістати м’ясо, зняти фольгу, посипати страву сиром і запекти до золотавої скоринки. Слід пам’ятати:  сир зверху має залишитися м’яким.

«Молочний» лайфхак

Хочете змінити смак улюбленої їжі, водночас мінімально коригуючи продукти, що входять до її складу? Додайте замість сирих коренеплодів відварену протягом 5 хв  в молоці картоплю кружечками! Смак страви стане ніжним, вершковим, до того ж її запікання забере набагато менше часу.

Побільше картоплі

Запіканка, в яку додають трохи більше картоплі, ніж у вищеописану версію, виходить ще ситнішою. У такій варіації можна використовувати будь-яке м’ясо на смак і навіть білі сорти риби.

Якщо будете запікати курку або індичку, картоплю краще попередньо відварити, оскільки птиця готується швидше за крохмалистий коренеплід. Також картоплю можна замінити помідорами, гарбузом або кабачком.

Гриби замість коренеплодів

Ті, хто з певних причин не хоче готувати м’ясо по-французьки з картоплею, можуть легко обійтися без неї і використати гриби. Для цього на розігрітій сковороді з невеликою кількістю олії обсмажити дрібно порізану цибулю до прозорості, далі всипати будь-які подрібнені гриби. Просмажити суміш 5 хвилин. Додати до цибулі та грибів кілька ложок плавленого сиру. Ретельно вимішати. Перекласти  цибульно-грибний топінг на шматочки м’яса, посипати натертим твердим сиром і запекти в духовці.  Оригінальні, смачні та прості рецепти тільки у газеті «Домашня кулінарія»! Передплати на своїй пошті. Індекс 68339. ЗакарпатПост