Австрійські інвестори планують побудувати сучасний гірськолижний комплекс на Пилипці

Голова Закарпатської ОДА Олексій Петров у ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу розповів подробиці скандалу з обшуками у лідера закарпатських угорців, провокативними інформаційними “вкидами” щодо погроз угорцям від начебто “Правого сектора” та виконанням угорського гімну в Сюртівській ОТГ.

Поговорили також про децентралізацію, плани партійного будівництва на Закарпатті та перспективи великих інфраструктурних проєктів, пише Укрінформ

• Золотце, купи свіжий номер газети ЯСНО

ПРОЄКТ ШКОЛИ ОЛІМПІЙСЬКОГО РЕЗЕРВУ — ШИКАРНИЙ, РІВНИХ ЙОМУ НЕМА”

– Щодо подальших ваших планів. У разі обрання на посаду голови облради — назвіть головні проєкти, над якими працюватимете на Закарпатті.

– Про це ще важко говорити, бо ми тільки вибудовуємо цю програму — і з позиції нашої фракції в облраді, і з позицій окремих депутатів. Більш точно я цю стратегію озвучу під час промови, яка передбачена регламентом.

Ми зараз у режимі турбулентності щодо переходу повноважень від центральних органів до виконавчої влади на місцях, від виконавчої влади – на рівень ОТГ. Дуже важливо вибудувати цю комунікацію, допомогти громадам знайти своє місце на політичній мапі Закарпаття, стати дійсно фінансово спроможними, налагодити контакт щодо формування бюджетів і впоратися з проблемами утримання об’єктів соціального значення (а їх мільйон буде!), надання адмінпослуг. Ці дорожні карти вимальовуються щодня, із кожною ОТГ треба вибудувати стосунки. Десь 2021 рік буде такий показовий, маркерний, який покаже, чи правильно ми розділили мапу Закарпаття саме на 64 ОТГ і чи будуть вони життєздатні. З позиції облради, я вважаю, це буде першочергове завдання — захистити нашу позицію та довести, що вона була правильна, що ті ОТГ не потерпають від відсутності спеціалістів та кадрів.

– Спитаю окремо: ви неодноразово говорили про туристичний кластер на Пилипці, який впроваджуватимете як першочерговий проєкт — мова про “Олімпіаду на Боржаві”. Деталізуйте, що це за проєкт, адже підготовчі роботи вже ведуться, наскільки мені відомо, навіть якісь крісла в Пилипець для побудови канатної дороги вже завезли.

– За участі керівника Офісу Президента була проведена нарада з австрійськими інвесторами, які запропонували побудувати сучасний гірськолижний комплекс на Пилипці, навіть завезли туди обладнання. Наразі інвестори зупинилися на стадії оформлення відносин з державою. Наскільки я розумію, за концепцією це буде державно-приватне партнерство. Зараз ідеться про виділення землі, надання дозволів на розташування об’єктів, детальний план території, погодження. Крім того, інвестори мають знайти точки порозуміння із місцевою громадою з приводу будівництва доріг, каналізаційно-очисних споруд, водовідведення та водопостачання. Інженерних мереж там треба буде в сукупності побудувати більше, ніж матиме сама канатна дорога.

Ми зупинилися на тому, що інвестори на рівні Києва погоджують основні документи щодо права власності на земельні ділянки. Консультації йдуть постійно — телефонують із Міністерства екології, лісівники дзвонять…

Дуже важливо, що в рамках цього проєкту хочуть побудувати школу олімпійського резерву в Пилипці. Це шикарний концепт: я бачив проєкт, рівних на Закарпатті немає. Пилипець наразі не виглядає розвинутим — на фоні того ж Буковеля. Ми відстаємо, і це ганьба для нас, враховуючи те, що ми більше доріг будуємо і до нас може більше туристів приїжджати • Більше ексклюзивних новин читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост