Європейські експерти обіцяють перевірити законність будівництва вітряків на Полонині Боржава

Як повідомляє спільнота «Врятуй Боржаву». скаргу до Бернської конвенції подала Катерина Борисенко від ГО «Українська природоохоронна група».

“На щорічному засіданні Постійного Комітету Бернської конвенції була розглянута справа щодо загрози території Смарагдової мережі «Полонина Боржава» від будівництва ВЕС. Комітет заслухав виступи заступниці міністра екології України Ірини Ставчук та Катерини Борисенко від ГО «Українська природоохоронна група», що подавала скаргу до Бернської конвенції з цього питання. Ми показали, що будівництво такого масштабу є реальною загрозою для цієї природної території, а процедура ОВД була проведена з порушеннями і не дає реальної інформації про вплив на довкілля; розповіли про ситуацію з судами і про отримані забудовником дозволи. Секретар Конвенції пані Урсула Стікер вказала на важливість цього кейсу і підкреслила, що Уряд України повинен дотримуватись стандартів Смарагдової мережі. Всі учасники одноголосно підтримали пропозицію провести незалежну експертизу на місці у 2021 році, на що ми дуже сподівались. Повний текст рішення буде оприлюднений за кілька днів. Ми сподіваємось на підтримку Постійного Комітету, а також на початок співпраці з боку нашого Міністерства екології. Слідкуйте за новинами!”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що 34 вітряки на полонині Боржава планують звести турецька компанія Guris (інвестор) та «Атлас Воловець Енерджи» (забудовник)

Наразі проти забудови Боржави виступають екоактивісти, й наразі будівництвооскаржується у судах.

 ЗакарпатПост