Пересаджені жінці чоловічі руки стали менш волохатими

Жителька індійського міста Пуне в результаті аварії втратила обидві руки. Але їй пересадили донорські, щоправда, від чоловіка. Як повідомляє видання Asia One, з часом вони поміняли колір і стали менш волохатими, пише газета ЯСНО.

У 2016 році 18-річна на той момент Шрея Сідданагоуда потрапила в ДТП з автобусом та отримала травми рук. Через те, що медична допомога не була надана вчасно, їй довелося ампутувати по лікоть обидві кінцівки.

За релігійними і культурними міркуваннями, жителі Індії зазвичай відмовляються віддавати руки померлих родичів в якості донорського матеріалу, тому постраждалим доводиться подовгу чекати, щоб знайти підходящі кінцівки для пересадки. У серпні 2017 року лікарня отримала пару рук від високого чоловіка – і сім’я Сіддангоуди погодилася на пересадку. Під час 13-годинної хірургічної операції команда хірургів спочатку з’єднала кістки, потім ретельно пошила сухожилля, кровоносні судини і шкіру. Після трансплантації Сіддангоуде довелося більше року проходити фізіотерапію, щоб звикнути до нових рук і повернути їм мобільність і чутливість.

Раніше руки належали високому чоловікові з великими пальцями і мали густий волосяний покрив. За рік з моменту операції кінцівки стали тоншими і посвітліли під колір шкіри Сіддангоуди. Лікарів спантеличив цей факт. Доктор Субраманьям Ійер припустив, що колір шкіри міг змінитися через меланоцітстімуліруючі гормони, які контролюються мозком і стимулюють вироблення меланіну. «Ми задаємося питанням, чи міг рівень цього гормону вплинути на колір шкіри. Меланін – натуральний пігмент, який дає шкірі, очам і волоссю їхній колір », – сказав він.

Головний дерматолог в Нью-Делі пояснив зниження щільності волосяного покриву і зміну кольору рук відсутністю чоловічого гормону тестостерону і іншими гормональними змінами.

Сідданагоуда радіє перетворенню. Нещодавно вона написала від руки іспит в коледжі. Крім того, надіслала своєму лікарю написану від руки записку в якості привітання з днем народження. «Це найкращий подарунок для мене», – підкреслив хірург • Найцікавіші новини читай у газеті ЯСНО Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост