Закарпатська гора Гурка – не лише місце для Хресної дороги, але й колишня шибениця

Свого часу єпископ Мілан Шашік був ініціатором створення Хресної Дороги на пагорбі Гурка в Перечині. На вершині цієї гори встановлено десятиметровий дубовий хрест — символ віри, взаєморозуміння та взаємоповаги. Саме звідти відкривається фантастична панорама міста, яке видно з висоти пташиного польоту, пише газета ЯСНО.

Щодо назви пагорбу Гурка, то існує кілька цікавих версій.

Більшість закарпатців досі вважають, що так названо гору на честь традиційної місцевої страви зі свинини, адже гурку у нас справді дуже люблять і нею частують на свята найбажаніших гостей. Однак назва пагорба дуже давня і має зовсім інше значення.

-Як відомо, протягом багатьох років Закарпаття перебувало під владою Угорщини, тож і не дивно, що в багатьох топографічних назвах збереглися слова іншомовного походження. Зокрема, Говерла у перекладі з угорської означає «снігова гора», Тиса, вірогідно, походить від слова «тісто», тобто, чиста, а Гурка перекладається як «гурок», що значить – «петля». Між іншим, назву придумали самі ж краяни, – ділиться знаннями місцевий історик Іван Поп.

Але що ж мають між собою спільного петля і гора?

Виявляється, справа не в подібності. Існує доволі цікава, але не дуже відома широкому загалу легенда про пагорб. Зокрема, у книзі закарпатського письменника  Івана Губаля описано дійсно правдоподібну версію, пов’язану з назвою Гурка. А пагорбів із назвами Гурка на Закарпатті є декілька. Наприклад, ще у Хусті…

 «У ХVІІ, ХVІІІ, ХІХ століттях у Карпатах діяли опришки, поборники правди і волі, захисники бідного народу. Тодішні власті полювали за ними, виловлювали, приводили сюди, на Гурку, і вішали на шибениці з таким розрахунком, щоб великомучеників було видно на значній відстані», – йдеться у виданні.

Отже, виходить, що на подібних узвишшях свого часу були шибениці. Їх справді встановлювали на видних місцинах, щоб люди бачили і боялися.

Як би там не було, а побувати на пагорбі Гурка варто, бо він не лише багатий на історію, але й звідти можна насолодитись фантастичними краєвидами в усі пори року.

ЗакарпатПост