Європа вас чекає! Справити потребу на пам’ятник – 5 тисяч євро, куріння – 10 тисяч євро

Німеччину називають країною найжорсткіших штрафів за сміття. І там дійсно всюди чисто. Педантичні німці ніколи собі не дозволять викинути щось у невстановленому місці. Вони  сортують сміття, і це роблять надзвичайно  старанно. Біля кожного будинку стоять зазвичай чотири контейнери: для паперу, для пластику чи поліетилену, для біо-відходів та для іншого сміття. А п‘ятий контейнер – для скла – знаходиться в загальдоступних місцях, спеціально для кількох вулиць, пише газета ЯСНО.

Утім якщо ви викинули під ноги іншим  обгортку від цукерки, вас протягом кількох хвилин знайдуть і доведеться сплатити 35 євро штрафу.

Стільки ж доведеться викласти з кишені за виплюнуту жуйку, а от за викинутий недопалок штрафи різні і стартують із 10 євро. Скажімо, в Берліні таке порушення обійдеться у 20—25 євро — залежно від ситуації, у Нюрнбергу — 35, а в Мюнхені — 55.

Це ж стосується і самого факту куріння.

За куріння на дитячих майданчиках, приміром, у Ганновері, доведеться сплатити 5 тисяч євро, у землі Північний Рейн-Вестфалія — 2,5 тисячі, в Дрездені — 1 тисячу, а в деяких землях — навіть 10 тисяч євро. Слід пам’ятати: невчасна сплата штрафу значно збільшує його розмір, бо стягується пеня — до 50 євро. У Баварії закон забороняє курити в присутності дітей. За таке правопорушення передбачений штраф у тисячу євро.

Штрафують німці і за «екологічні» відходи на вулицях, скажімо, кинутий посеред дороги качан з яблука, кісточку від черешні, а тим паче бананову шкірку.

Суворо карається також якщо хтось справив потребу за межами туалету. Мінімальний штраф – 35 євро. Якщо ж комусь спаде на думку помочитися на пам’ятник – доведеться викласти 5 тисяч євро. А можна й на рік загриміти до в’язниці.

І не думайте навіть зривати там щось на клумбах! Штраф за зірвану квітку становить близько 650 євро • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост