Серед закарпатців за кордоном є заробітчани і спеціалісти

У Польщі між заробітчанами та поляками виникає чи не найбільше конфліктів. Але не завжди у них винні поляки. Часом сварки провокують і наші земляки.

Утім, як розповідає львів’янин Денис, на це можуть бути свої причини, пише газета ЯСНО.

• Золотце, купи свіжий номер газети ЯСНО •

«Є заробітчани, люди, які погоджуються на будь-які умови праці, живуть у поганих умовах, отримують невеликі гроші – від 500 до 1000 євро на місяць, а є спеціалісти, люди, що мають певну кваліфікацію, які цінуються роботодавцями, погоджуються на певні умови роботи і яким платять вищу заробітну плату. Спеціаліст має мати певну кваліфікацію, відповідний досвід роботи вдома. Заробітчанином же може стати будь-хто», – наголошує він.

За словами чоловіка,  заробітчани переважно працюють на заводах, на сільськогосподарських роботах, виконують фізичну працю і їм справді непросто.

«Я якось був у наших у гостях, там вони живуть у хостелі. Будівля без вікон взагалі, побутові умови жахливі. У кімнаті брудно, важкий запах, пахне копченим салом, тушонками, цибулею, часником, рибою, консервами та іншими продуктами, всюди купи сумок. Заробітчани навіть ходять так званими заячими тропами, багато хто в Польщі працює не офіційно, люди виходять із заводу і не йдуть у магазин звичайними дорогами, а обхідними, щоб їх поліція не зловила», – наголошує українець.

Сам Денис здійснює вантажні перевезення, їздить по всій Європі і бачив багато чого. Йому подобається його робота і він є високласним спеціалістом, однак також заявляє, що буває непросто, деколи самотужки доводиться вирішувати певні ситуації, скажімо, у Німеччині, без знання мови. Утім це чоловік розцінює як досвід і йому цікаво.

«Тут потрібні робочі руки і мізки. А от коли мізків немає, а руки ростуть «не звідти» – сидіть вдома, вдавайте, що працюєте в Україні. Бо поляки не дадуть вам цього робити у себе. Я працюю легально, маю всі документи, маю великий досвід в Україні і я не заробітчанин, а спеціаліст… і мені подобається ця робота! Знаю, хто дехто не витримує, зривається і втікає додому. Є навіть таке, що люди їдуть додому або на іншу більш оплачувану роботу, кидають роботодавців  без попередження одразу наступного дня після отримання зарплати, не завершивши об’єкт. А так робити не можна. Є, що не дочікуються і зарплати, просто зникають з роботи і нікому нічого не кажуть. Ну як можна за таке поважати людей. Як би не було, ситуації потрібно проговорювати і про звільнення попереджати. Просто у наших земляків часто не справджуються очікування. Хоча знаю багатьох, що й повертаються на попереднє місце роботи. Або, скажімо, працює бригада будівельників. Усе добре, але знайшовся інший роботодавець, який пообіцяв заплатити більше. Так наші люди зірвалися і пішли до нього… нікого не попередивши. Чи почекали, поки їм виплатили за виконану роботу гроші і так само зникли. Ну поставте себе на місце того поляка. Як гадаєте, йому приємно, йому хочеться й надалі працювати з українцями? Що він про нас подумає? Хоча такі також не всі!», – каже Денис • Цілу історію читай у свіжому номері газети ЯСНО Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост