Кожен може стати інвестором – незалежно від сфери діяльності, досвіду в бізнесі чи соціального статусу!

Інтерв’ю з начальником Управління забезпечення реалізації повноважень у Закарпатській області – Наталією КАСТРОВОЮ

  • Пані Наталіє, розкажіть, будь ласка, про Фонд державного майна України, Чим займається цей державний орган? Також розкажіть про колектив, який Ви очолюєте.

Фонд державного майна України є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом. Основними функціями Фонду державного майна України реалізація державної політики в сфері приватизації, оренди, використання й відчуження державного майна, а також у сфері державного регулювання оцінки майна, майнових прав і професійної оціночної діяльності.

Відповідно до покладених на Фонд завдань у сфері приватизації державного майна: здійснює повноваження власника державного майна, у тому числі корпоративних прав, у процесі приватизації та контролює діяльність підприємств, установ і організацій, що належать до сфери його управління; здійснює продаж державного майна в процесі його приватизації; готує об’єкти до приватизації та їх продажу.

Фонд державного майна України забезпечує формування і ведення Єдиного реєстру об’єктів державної власності та є його розпорядником.

В Закарпатській області Фонд державного майна України представлений Управлінням забезпечення реалізації повноважень у Закарпатській області (в складі Регіонального відділення по Львівській, Закарпатській та Волинській областях, утвореного в травні 2019 року шляхом злиття Регіональних відділень). Відносно невеликий колектив працює над виконанням покладених на нас завдань, метою яких є максимізація надходження коштів до державного бюджету від організації процесів оренди та приватизації державного майна.

  • Скільки вдалось продати та отримати коштів від приватизації до Державного бюджету за 2020 рік? Розкажіть про результативні аукціони,  чи є такі?

Від приватизації об’єктів державної форми власності та інших процесів, пов’язаних із приватизацією у Закарпатській області отримано і перераховано до Державного бюджетуУкраїни 7,2 млн. грн. з ПДВ.

За 2020 рік успішно у Закарпатській області продалися 8 об’єктів малої приватизації.

Загальна кількість учасників, які взяли участь у приватизаційних торгах  – 82 учасника. 

Звичайно, є, одними із найуспішніших аукціонів у Закарпатській області в 2020 році, стали:

  • 5-ти поверхова адміністративна будівля літ. А загальною площею приміщень 698,1 кв.м, що перебуває на балансі Головного управління статистики у Закарпатській області, яка розташована за адресою: м. Мукачево, вул. Яноша Недецеї, 2.

На об’єкт малої приватизації претендували 49 підприємців, а його вартість під час торгів зросла у 709 разів – з 21 тис. грн до 15,2 млн грн.

До речі, як виявилось, придбання цього об’єкта – заповітне бажання одного бізнесмена з Мукачева. Детальніше про це можна прочитати в статті «Як підприємець з Мукачева приватизував будівлю своєї мрії» https://bit.ly/3skCa41.   

  • нежитлова будівлі контори, що знаходиться за адресою: Закарпатська обл., м. Берегово, пр. Геологів, 31б що перебуває на балансі Державного підприємства «Українська геологічна компанія».

На об’єкт малої приватизації претендували 12 підприємців,  а його вартість зросла  у 96 разів – з 2 599,90 грн  до 250 000,00 грн. 

А також, прикладами успішної приватизації у Закарпатській області є:

  • цілісний майновий комплекс Закарпатського Міжнародного туристичного центру “Верховина”, що знаходиться за адресою: Закарпатська обл., Ужгородський р-н,с. Кам’яниця, вул. Ужанська, 100, 100а, 100б;

Зараз це сучасний рекреаційний комплекс, який розташований поруч з Невицьким замком, який є одним із найбільш древніх Закарпатських замків, як стверджують фахівці, йому не має рівних у всій Європі. Об’єкт приваблює туристів зі всіх куточків світу.

  • база відпочинку «Карпати», що знаходилась на балансі ВАТ «Мукачівський завод комплектних лабораторій», що знаходиться за адресою: Закарпатська область, Мукачівський район, с. Брестово;

На сьогоднішній день це чудовий діючий санаторій, який  є центром оздоровлення та відпочинку з сучасними обладнаннями, місце в якому знаходяться сауна, басейн, масажні процедури.

  • ОНБ – житлового будинку, що знаходився на балансі ВАТ «Закарпатнерудпром», що знаходиться за  адресою: Закарпатська обл., м. Хуст, вул Садова б/н.

Зараз це є сучасний 8-квартирний житловий будинок зі всіма комунікаціями, де комфортно проживають мешканці.

  • Пані Наталіє, розкажіть, будь ласка, як включити об’єкт до переліку приватизації? Як це здійснити на практиці?

Наприклад, Ви побачили занедбану будівлю і вже уявляєте, як круто було б тут відкрити кав’ярню, салон краси чи майстерню по ремонту одягу?  

Тоді пропоную звернути увагу на те, що ви можете ініціювати приватизацію конкретного об’єкта державної власності у вашому населеному пункті. Не потрібно чекати, просто зробіть це власноруч і розвивайте свій бізнес та громаду.

Що для цього потрібно?  

  1. Заповнити заяву https://bit.ly/3u2yDrB про включення об’єкту державної власності до переліку, що підлягає приватизації.
  2. Підготувати копію паспорта або ряду інших документів (для юридичних осіб).
  3. Відправити заяву та копії документів у регіональне відділення Фонду держмайна за місцем знаходження об’єкта приватизації.

Ми ж, у свою чергу, звернемося до органу управління цим державним майном для включення його в перелік приватизації. Відповідь стосовно об’єктів малої приватизації надійде на вказану вами електронну адресу протягом 35 днів з моменту отримання, щодо об’єктів великої – буде розглянуто на засіданні Кабінету Міністрів України.

Включенню в перелік приватизації сприяє, як зручна електронна система участі в аукціонах приватизації та повнота інформації про об’єкти, так і дійсно низькі стартові ціни, які відповідають первинному ринку нерухомості.

  • Як стати учасником аукціону з приватизації державного майна?

Дуже просто:

  1. Перейдіть на сайт https://privatization.gov.ua/ і знайдіть об’єкт приватизації, який вас зацікавив.
  2. Зареєструйтеся в електронній торговій системі за допомогою одного із авторизованих е-майданчиків (їх перелік можете знайти на сайті Прозоро.Продажі).
  3. Через особистий кабінет подайте цінову пропозицію, заяву на участь в приватизації, а також завантажте документи:

Для фізичних осіб-громадян України:

  • копія паспорта для іноземних громадян;
  • копія документа, що посвідчує особу;

Для юридичних осіб:

  • витяг з єдиного державного реєстру юридичних осіб;

Для нерезидентів:

  • документ про реєстрацію у державі;
  • інформація про кінцевого бенефіціарного власника, також додайте документи, що підтверджують про сплату гарантійного та  реєстраційного внесків та письмову згоду потенційного покупця, що взяття  на себе зобов’язань визначених умовами продажу.
  • У день аукціону через особистий кабінет перейдіть на торги, беріть участь і перемагайте.
  • Для кожного об’єкта передбачена модель з трьох аукціонів, що ідуть один за одним тільки, якщо попередній не відбувся, тобто не було жодної заявки на участь.
  • Спочатку об’єкт продається за допомогою звичайного аукціону на підвищення ціни – це найпоширеніший варіант. Аукціон складається з трьох раундів, де учасник може підвищити свою попередню ставку на прийняття рішення відводиться 3 хвилини. Особливістю є  те, що учасник, який поставив найвищу ціну ходить останнім і бачить всі ставки конкурентів. Якщо такий аукціон не відбувся через 20-35 днів є можливість купити об’єкт дешевше за такою самою моделлю. Стартова ціна буде нижчою на 50% від початкової.
  • Якщо і за таку ціну покупців не знайшлося, то ще за місяць відбувається Голландський аукціон на зниження ціни. Тоді стартова ціна також стартує зі зниженою на 50%  ціною від початкової. Стартова ціна спочатку знижується, до поки хтось з учасників торгів не виявить бажання придбати актив за такою вартістю. Далі ціна за якою падіння було зупинено вважається стартовою. І у всіх учасників є можливість позмагатись за актив протягом одного раунду.
  • У всіх типах торгів переможцем визначається учасник, який зробив найвищу ставку. Хід торгів можна відслідковувати онлайн, а публікація імен та назв учасників відбувається лише після завершення аукціону для усунення маніпуляцій.
  • Електронна торгова система ProZorro.Продажі визначає переможця аукціону. Переможець та майданчик підписують протокол електронного аукціону, організатор затверджує протокол та оприлюднює його в електронній торговій системі.
  •   Далі сторони підписують договір, продавець оприлюднює договір в електронній торговій системі, покупець сплачує вартість об’єкту.
  •  І вуаля приватизація завершена.

Ще хотіла доповнити, що аукціон – це лише частина приватизаційного процесу. Одразу після онлайн-торгів наші фахівці перевіряють документи переможця та їх відповідність до вимог законодавства.

За підсумками перевірки протягом 10 днів з дати аукціону, затверджується протокол. Протягом 30 днів з дати аукціону укладається договір купівлі-продажу. Якщо купівля відбувається з використанням кредитних коштів, Фонд отримує інформацію про кредиторів і перевіряє їх.

Протягом 30 днів з дати укладення договору інвестор повинен  сплатити повну вартість об’єкта.

  • Що відбувається,  коли  переможець відмовляється від купівлі?

Якщо переможець відмовився від купівлі, він втрачає гарантійний внесок, та в подальшому йому забороняється брати участь в приватизації цього об’єкта, а учасник аукціону, що поставив другу за суму ставку, має можливість придбати цей об’єкт.