Велетенський скандал: Чехія звинуватила Росію у підриві військовому складу й висилає з країни дипломатів РФ

До підриву можуть бути причетні два працівники ГРУ, які в Британії отруїли Скрипалів.

Велетенський скандал зараз розгорається в Празі. Російські спецслужби підірвали військові склади, заявив прем’єр-міністр Чеської республіки, опираючись на дані внутрішнього розслідування, яке вели аж чотири роки. Але яким же було здивування всього світу, коли фігурантами цієї спецоперації виявилася сумнозвісні кремлівські ліквідатори – Петров і Баширов. Ті самі кілери, які залили “Новачком” територію Британії.

Про це 18 квітня йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

У жовтні 2014 року військовий склад, який містився поблизу чеського містечка Врбетіце, починає вибухати. Тоді від снарядів загинули двоє цивільних. Матеріальні збитки – десятки мільйонів крон. Одразу після інциденту адміністрація арсеналу запевнить, хтось зовні доклав до цього руку. Шість із половиною років слідства і результат: цей “хтось” – росіяни.

“На підставі чітких доказів, отриманих від наших служб безпеки, я мушу зазначити, що є обґрунтована підозра в причетності російських офіцерів ГРУ до вибуху на складах боєприпасів у Врбетіце 2014 року, де постраждали наші громадяни”, – сказав прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш.

Одночасно із заявою прем’єр-міністра чеські правоохоронці оголошують у розшук Мішкіна і Чепігу. Виявляється, горезвісні розвідники цікавились арсеналом із боєприпасами, навіть замовляли собі перепустки, аби туди потрапити. Як і в Солсбері використовували паспорти прикриття на імена Олександра Петрова і Руслана Боширова. В історії з отруєнням Скрипалів геерувці виправдовувались так:

“Собор дуже граний. Там дуже багато російських туристів. Ми гуляли, насолоджувалися ось цією англійською готикою, цією красою”.

За інформацією чеських ЗМІ, росіяни підірвали арсенал, через те, що звідти готували партію зброї для України. Її нашим військовим нібито мав передати болгарський бізнесмен Омелян Гебрев. Незадовго після інциденту чоловіка двічі намагались отруїти улюбленим кремлівським “Новачком”. За спробами вбивства стирчать вуха ГРУ, заявили тоді в болгарській прокуратурі.

Золотий унітаз та золоті йоршики для східного тирана. Це акція чеської організації з промовистою назвою “КАПУТІН” біля посольства РФ в Празі. Площа, на якій стоїть амбасада, носить ім’я Бориса Нємцова, що дуже дошкуляє росіянам. Ця будівля – розсадник кремлівської агентури, заявляють чеські топпосадовці наступного дня після акції. Головне розвідувальне управління та служба зовнішньої розвідки – ось справжні місця роботи 18 російських дипломатів у Празі. Їм дається 48 годин на те, щоби покинути країну.

“Як міністр закордонних справ Чеської Республіки, я вирішив депортувати всіх працівників російського посольства в Празі, яких наша спецслужба чітко визнала членами російських спецслужб – СВР та ГРУ. Усі вони мають покинути Чехію впродовж 48 годин”, – заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Гамачек.

Оговтуватися від дипломатичного нокдауну Москва вирішила у властивій собі недипломатичній манері – нападом. На звинувачення Праги відповіла погрозами.

“Празі добре відомо, що піде за подібними “фокусами””, – сказала офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова.

Які ще “фокуси” своєю чергою можуть викинути росіяни – поки що не відомо, але вже пригрозили вислати з Москви пропорційну кількість чеських дипломатів. Схоже на те, що крапка в цій історії ще не поставлена, навпаки – маховик лише розкручується. У понеділок Чехія ініціює обговорення ситуації на рівні глав МЗС європейського союзу. Окрім цього, вже тривають розмови про відмову в співраці з “Росатомом”, який мав курувати будівництво атомної АЕС у Чехії. Однак уже зрозуміло – на російсько-чеські, а відтак російсько-європейські відносини чекає значне охолодження.

ЗакарпатПост