Збір коштів на ремонт у школах та садочках Ужгорода: що кажуть у міськраді та юристи

14 мільйонів гривень виділили цього року з міського бюджету Ужгорода на утримання шкіл і садочків міста. Про це 17 червня, Суспільному розповіла начальниця Управління освіти міськради Наталія Мухомедьянова. Це гроші на придбання, зокрема, навчального приладдя, засобів гігієни для дітей, закупівлю будматеріалів. За ці гроші керівники шкіл і садочків мають також робити ремонти приміщень. За словами Наталії Мухомедьянової, збирати гроші із батьків на такі потреби керівникам шкіл та садочків заборонено.

Ужгородка Мирослава Фанта у Фейсбуку розмістила допис, у якому запитує, за чиї гроші повинні робити ремонт у навчальних закладах. Каже: не мала на увазі конкретний навчальний заклад.

“Крім того, постійно батьків запрошують мити вікна, — сказала Мирослава Фанта. — Ті батьки, котрі працюють, не мають часу приходити і підлогу фарбувати не мають часу приходити. Це має вирішуватися на рівні школи, щоб не було конфліктів”.

За словами жінки, ця ситуація практично в усіх школах міста.

“Забороняється керівникам та педагогічним працівникам збір коштів з батьків або осіб, що їх заміняють, — сказала начальниця управління освіти Ужгородської міськради Наталія Мухомедьянова. — Якщо ми говоримо про якісь добровільні внески, то вони також регламентовані у нас законами України, відповідним оформленням документів, щоб це було обліковано й відкрито обліковано. У нас заклади освіти є автономними, тобто керівники закладів освіти здійснюють діяльність своїх закладів відповідно до нагальних потреб самі”.Збір коштів на ремонт у школах та садочках Ужгорода: що кажуть чиновниця та юристскрін зі сторінки у Facebook

За словами адвоката Ігоря Дудурича, за вимагання грошей з батьків на працівників шкіл і садочків можуть відкрити кримінальне провадження. Не можуть просити гроші й батьківські комітети, каже адвокат.

“Батькам необхідно звертатися до правоохоронних органів, якщо це стосується булінгу, — пояснив він, — а якщо це стосується незаконного збору коштів — вони повинні звертатися в першу чергу до керівника закладу освіти. Якщо це не допомогло, то звертатися до управління освіти. Батьки повинні розуміти, що якщо вони мають бажання сплатити добровільний внесок для того, щоб школа мала можливість покращити свій матеріальний стан для забезпечення належного надання освітніх послуг”.

Ігор Дудурич сказав, що добровільні внески не є фіксованими і оскільки вони добровільні, то можуть бути визначені в будь-якому розмірів.

ЗакарпатПост