У закарпатському селі будівельники знайшли залишки старовинного басейну

Серед казкової природи закарпатські села неймовірно мальовничі. Кожне з них варте окремої уваги, адже має цікаву історію та багате на людей. Якими можна пишатися. Але нині газета ЯСНО помандрує у Крайниково, що на Хустщині, село, якому більше 400 років.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

У середні віки у Крайникові було помістя поміщика угорця Погана. Населення поділялося на дві категорії, була група успішних і багатих і була страшна біднота. У злиднях жила більшість людей. Вони не мали грошей навіть сплатити борги чи купити кукурудзяного хліба, щоб не померти з голоду.

Є ще деякі цікаві фанти про село. Під час спорудження сільської амбулаторії будівельники наткнулась на сліди колишньої споруди. Скоріш за все, це були залишки стін басейну, до якого поступала вода із джерела з мінералізованою водою. Судячи з розмірів, басейн був великим і приймало водяні процедури в ньому чимало людей.

Історія залишила згадки й про участь крайнівчан у важливих подіях давнини. Так, наприклад, відомо, що чимало жителів села займались продажем солі, меду та шкір диких тварин у країнах Європи. Нерідко крайниківчани брали участь і у війнах. Зокрема, в битвах проти татар і турків, за що корлі їх нагороджували землями. Колись під горою текла річка але її перегородили і пустили до водяного млина. Його у спадок від батьків дістав Форкош Цало. Люди самі копали спеціальну канаву, куди пускали воду, аби вона потрапляла прямо на колесо. Канава була завдовжки 250-300 м. Туди приходило молоти зерно населення трьох довколишніх сіл. Пропрацював водний млин до 1944 року • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост