Пенсії могли б бути нині вище на 25% – міністр соцполітики назвала умову

Якби накопичувальна пенсійна система запрацювала 16 років тому, то середні виплати пенсіонерам були б на 20-25% вище існуючих. Так вважає міністр соціальної політики Марина Лазебна.

У вівторок, 3 серпня, відбулося перше установче засідання робочої групи з розвитку пенсійних накопичень в Україні. За словами глави Мінсоцполіткі, про введення такої системи говорять уже 16 років. Однак ця тема так і залишилася теоретичною, пише Сьогодні

“Ми вже знаємо соціальну і економічну ціну зволікання. Щорічно в середньому близько 600 000 осіб за віком втрачають можливість участі в цій системі і мати пенсійні накопичення в додаток до солідарної пенсії”, – вважає Лазебна.

Так, середня пенсія наразі була б на 20-25% вище за рахунок пенсійних накопичень у людей, які з 2007 року були учасниками системи, запевняє міністр соцполітики. Такий план реалізувався б навіть з урахуванням двох криз 2008 і 2014 років за всього 14 років накопичень. На думку Лазебної, пенсійні накопичення склали б уже понад один трильйон гривень, тобто близько 25% ВВП 2020 року.

Що не так

Однак при введенні накопичувальної системи є три основні ризики:

  • відсутність регулятора, який міг би ретельно контролювати діяльність пенсійних фондів;
  • нестача надійних інвестиційних інструментів, які дозволять зберегти гроші і забезпечити їм роботу на економіку;
  • відсутність чіткої системи повернення пенсійних активів у разі ліквідації емітентів цінних паперів і банків.

Оскільки уряд планує реалізувати пенсійний план до 2023 року, то знадобиться ще не менше 1,5 року, щоб все підготувати до старту. Помилок державі ніхто не пробачить. Про це раніше заявляла сама Лазебна, кажучи про нововведення.

 ЗакарпатПост