Чому не варто захоплюватись солодкими газованими напоями? Що входить до їхнього складу

Склад всіх газованих напоїв, представлених сьогодні в наших супермаркетах і магазинах, приблизно однаковий, і основний їх компонент – вода і вуглекислий газ. Вуглекислий газ в складі мінеральної води потрібен для того, щоб зберегти її властивості і надати їй стійкість до бактерій. Але до солодкої газованої води виробники в цілях економічної вигоди додають різні компоненти, які не вгамовують спрагу і не заповнюють брак рідини в організмі, а тільки підсилюють бажання попити. До них відносяться: цукор або підсолоджувачі; консерванти і харчові кислоти, які продовжують термін придатності товару; барвники, підсилювачі смаку та ароматизатори; іноді кофеїн, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Вуглекислий газ. У будь-якій газованій воді є вуглекислий газ. Газована вода краще втамовує спрагу, відрізняється своєрідним приємним смаком, освіжаючими властивостями і викликає приємні відчуття в роті за рахунок механічного впливу бульбашок. Сам по собі вуглекислий газ безпечний, але його присутність у воді збуджує шлункову секрецію, підвищує кислотність шлункового соку і провокує метеоризм – рясне виділення газів, може спровокувати гастрит, виразкову хворобу шлунка або дванадцятипалої кишки. Перед вживанням будь-якої газованої води в тому числі і мінеральної, газ з пляшки необхідно випускати шляхом струшування.

Цукор – це легкозасвоюваний вуглевод, небезпека якого для здоров’я полягає в його кількості – 1 стакан солодкого лимонаду або коли містить до 5 столових ложок цукру! А якщо врахувати, що протягом дня можна випити не один літр такої рідини, то в підсумку виходить серйозна цифра. Звичайно, хтось може сказати, що цукор – це ж глюкоза, яка підвищує розумову діяльність, працездатність і є джерелом енергії, не розуміючи, що він швидко перетворюється в жир і осідає на боках, стегнах і животі. До того ж цукор викликає карієс, захворювання органів серцево-судинної системи і навіть розвиток атеросклерозу. А велика кількість глюкози в крові призводить до підвищеного вироблення гормону інсуліну, який відповідальний за її переробку, до порушення функціональності підшлункової залози і провокує розвиток цукрового діабету та ожиріння.

Підсолоджувачі і цукрозамінники: ксиліт, сорбіт, сахарин, цикломат, аспартам

У газованих напоях найчастіше використовують аспартам (Е951). Аспартам при температурі вище 30 ° С розпадається на метанол, формальдегід, мурашину кислоту – сильні канцерогени, які провокують виникнення: злоякісних утворень, склерозу, епілепсії, базедової хвороби, викликають «хронічну втому», діабет, розумову відсталість, туберкульоз, втрату зору. Ознакою наявності аспартаму є попередження: «містить фенілаланін».

Ксиліт, який у всіх на слуху завдяки рекламі жувальної гумки, є небезпечною речовиною, що сприяє утворенню каменів у нирках.

Сорбітол Е420 і аспартам Е951 не впливають на нирки або печінку. Вони просто послаблюють сітківку очей і людина поступово втрачає зір.

Сахарин (з толуолу) і цикламат в 40 разів солодше цукру і в 80 разів небезпечніше в силу того, що є канцерогеном. Накопичившись в організмі, ці речовини стають збудниками ракових пухлин.

Крім цього, у великого відсотка  людей з’являється реакція на ці компоненти – від невеликої сверблячки на шкірі до набряку Квінке, який може стати смертельним.

Кислоти та консерванти. При виробництві лимонадів і солодких напоїв прийнято використовувати лимонну і ортофосфорну кислоти (Е330 і Е338 відповідно), які виступають у якості консервантів і підсилювачів смаку, допомагаючи виробникам відтворювати смаки, ідентичні натуральним. Але Е338 в солодкому напої після вживання вимиває кальцій, що викликає порушення в здоров’ї і розвиток навіть у молодих людей остеопорозу. А при регулярному вживанні  лимонної кислоти Е330 розчиняє емаль зубів, що призводить до розвитку карієсу. Крім того вона викликає гастрит, сечокам’яну хворобу і ниркові кольки. Найнебезпечнішим ускладненням через прийом лимонаду в великих кількостях вважається руйнування кальцію, що призводить до крихкості кісток і їх тривалого зростання. Часом недостача кальцію призводить до інвалідності. Для тривалого терміну придатності напою і збереження смаку лимонаду використовується бензоат натрію (Е211), який перетворюється в токсичний бензол. Цей елемент призводить до мутацій в клітинах і збільшує ризик виникнення онкологічного захворювання.

Барвники – речовини, що додають напою новий колір або приховують його природний відтінок, тому використовують в напоях виключно в психологічних цілях. Барвники бувають натуральними і штучними. Найбільш поширеним з натуральних барвників є цукровий колер E-150 (палений цукор). Але частіше використовують синтетичні барвники: їх асортимент набагато ширше, а собівартість набагато нижче. Небезпечні ті, що містять азот, вони можуть викликати напади задухи і кропив’янку у хворих на бронхіальну астму. Червоний барвник (Е128) в організмі перетворюється на анілін. Ця речовина може викликати рак і генетичні зміни в клітинах організму.

Ароматизатори. Харчові ароматизатори додають до продуктів з метою надання смаку і аромату позбавленим смаку продуктам. Харчові ароматизатори бувають натуральними, ідентичними натуральним і штучними. Використання натуральних ароматизаторів обмежено через високу вартість природної сировини. Ідентичні натуральним ароматизатори в даний час набули найбільшого поширення. Вони отримані шляхом органічного синтезу. Такі ароматизатори найбільш дешеві і стабільні. Якщо на етикетці в складі газованих напоїв не вказується ароматизатор, то можна припустити, що він не натуральний. Головною речовиною, з якої можна створити будь-який аромат шляхом різних хімічних сполук, є бензоат натрію. У шлунку він з’єднується з кислотою, утворюючи токсичні сполуки бензолу, а вони є канцерогенами.

Кофеїн. До багатьох солодких газованих напоїв  додають кофеїн – штучний енергетик, який надмірно збуджує нервову систему і шкідливий для серця. Кофеїн додає енергії, підвищує працездатність людини, роблячи її тимчасово активною і бадьорою. Але підступ в тому, що бадьорість швидко зникає, а на її місці з’являється роздратування, апатія, загальмованість, сонливість та швидка стомлюваність. Чергова порція здатна виправити ситуацію, але ненадовго. І як результат, вживання кофеїновмісних напоїв не тільки завдає непоправної шкоди для здоров’я, але й викликає стійке звикання, яке перетворюється в залежність. Отже, виходить, що спочатку нас труять, а потім лікують… тільки вже іншою хімією. Тому думайте, що п’єте і що пропонуєте випити своїм дітям • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост