Інколи секунди вирішують все: працівників суду вчили надавати першу домедичну допомогу

За статистикою, домедична допомога, надана потерпілому протягом перших 4 хвилин, майже на третину збільшує його шанси на порятунок. Тож часто від грамотних дій того, хто опинився поряд у критичний момент, залежить життя людини. Короткий курс, як це робити правильно, пройшли працівники Закарпатського апеляційного суду. Захід приурочили Всесвітньому дню невідкладної медичної допомоги, який проводиться у другу суботу вересня.

«Навчання орієнтоване в першу чергу на підвищення медичної грамотності наших працівників. Бо знання правил і вміння надати першу допомогу в разі екстреної ситуації є життєво важливим навиком для кожної дорослої людини. У мене в практиці були випадки, коли під час судових засідань людям раптово ставало зле, дехто втрачав свідомість. Надавала допомогу і я, і секретар судового засідання, й інші працівники суду. Тому нинішнє навчання є дуже актуальним, адже хтось зміг оновити у пам’яті вже набуті знання, а хтось з нюансами надання домедичної допомоги знайомився вперше. Але краще, звичайно, щоб подібних випадків у житті не виникало», – зауважила заступник голови Закарпатського апеляційного суду Олена Кожух.

Ознайомлював присутніх із прийомами першої допомоги Едуард Горзов, лікар медицини невідкладних станів Закарпатського територіального центру екстреної медичної допомоги. Лектор наголосив, що перша допомога необхідна для того, аби заповнити проміжок часу між тим, як потерпілий, приміром, раптово втратив свідомість чи в нього стався епілептичний напад, й до моменту приїзду «швидкої».

Фахівець акцентував увагу на низці надзвичайних ситуацій, які можуть трапитися в будь-який момент – зупинці серця, відсутності дихання, епілептичному нападі тощо.

Під наглядом фахівця працівники суду також надавали допомогу уявному пацієнту, роль якого виконував спеціальний манекен-тренажер.

Учасники тренінгу переконані, що набуті знання можуть врятувати чиєсь життя у критичній ситуації чи запобігти ускладненням, які з часом можуть стати причиною серйозного захворювання.

Пресслужба Закарпатського апеляційного суду

 ЗакарпатПост