Стартувала податкова амністія: кого це стосується, які є ризики у тих, хто не задекларує доходи. Основні питання, що хвилюють людей

1 вересня в Україні стартувала податкова амністія. Закарпатці занепокоїлись: що потрібно декларувати, для чого, кому буде доступною ця інформація? Багато питань без відповідей… Тим більше, що у страху великі очі. Аби зняти завісу переляку і пояснити нашим землякам, що таке податкова амністія, ми попросили розповісти основні її нюанси начальницю Державної податкової інспекції у м.Ужгороді Головного управління ДПС у Закарпатській області Марію БАДИДУ, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Маріє Петрівно, останнім часом люди активно обговорюють нововведення у законодавстві, але конкретно нічого не розуміють. Поясніть, будь ласка, просто і доступно, що таке податкова амністія, для чого вона? Кого торкнеться у першу чергу?

Думаю, уже всім відомо, що прийнято Закон України №1539-IX від 15.06.2021 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету». Його підписав президенті він вступив у дію. Цим законом передбачено виведення з тіні доходів громадян, підвищення податкової культури населення і надання можливості тим громадянам, у яких є активи, грошові кошти, за як не було сплачено податки, прийти самим добровільно і подати одноразову декларацію, у якій вказати активи і відповідно сплатити податки без всяких штрафних санкцій і пені. Це можуть зробити як фізичні особи – резиденти, так і  нерезиденти, а також самозайняті особи.

Мова йде про те, що якщо у громадянина є, наприклад, кошти, активи, які він отримав, а податки з них не сплатив, тож зараз може одноразовою добровільною декларацією все задекларувати і відповідно сплатити податки. Тобто, держава дає амністію громадянам і можливість задекларувати активи та без штрафів сплатити податки. Цей процес розпочався 1 вересня і триватиме рівно рік.

Як подати декларацію?

Форма декларації уже є розміщена в електронному кабінеті платника податку. Подати таку декларацію можна тільки в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису. Тобто перед тим, як подати декларацію, потрібно виготовити електронний підпис, зареєструватися на єдиному веб-порталі ДПС України, увійти до персонального Електронного кабінету платника податків і відповідно вже можна подавати декларацію.

 Хто може скористатися податковою амністією, а хто ні?

Декларації заборонено подавати малолітнім та недієздатним особам;  особам, по відношенню до яких з боку України застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції); особам, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів у сфері запобігання корупції (крім тих, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, та не були призначені або обрані на відповідні посади), тобто держслужбовцям, які й так мали раніше звітуватися про всі доходи і про всі витрати. А решта всіх громадян України можуть подавати таку декларацію.

Що не підлягає декларуванню?

Квартири до 120 метрів квадратних, будинки до 240 метрів квадратних, земля, в межах норм безплатної передачі відповідно до ст 121  Земельного кодексу України, 1 транспортний засіб, а також сумарна вартість активів (коштів) до 400 тисяч гривень. Якщо, наприклад, у когось є 200 тисяч гривень, квартира до 120 метрів квадратних чи будинок до 240 мерів квадратних та машина, такі люди не підлягають декларуванню. У кого ж кошти чи у національній валюті, чи в іноземній більше, є кілька машин, будинки, і вони придбали це за доходи, з яких не було сплачено податки,   ті зараз можуть усе задекларувати, при цьому походження доходів не потрібно підтверджувати. І це – дуже важливо!

Що буде після того, як пройде податкова амністія та що чекатиме людей, які не будуть декларувати свої доходи? Наші земляки бояться декларувати доходи. Чим їм це загрожує?

Наступний законопроєкт зараз на стадії розробки і в ньому йдеться про застосування непрямих методів оподаткування громадян. Якщо закон буде прийнято, і податковий орган побачить, що в певної людини доходів, згідно з базою даних, не було, а в неї є декілька машин, декілька житлових і нерухомих приміщень, до таких громадян можуть виникнути питання і можуть застосовуватися непрямі методи – тоді виник никнуть і санкції, і пені.

Тому зараз, поки діє амністія, кожен може задекларувати активи, за які не були сплачені податки і відповідно спалити їх.

Які ставки податків?

5% з валютних цінностей на рахунках в українських банках та інших активів в Україні.

Якщо людина не може сплатити всю суму податку зразу, вона може зробити це, сплачуючи рівними частинами протягом трьох років, але тоді до неї застосовують альтернативну ставку – 6 %.

Для валютних цінностей, які розміщені в іноземних банках, а також для нерезидентів, тобто не  для громадян України ставка – 9%, альтернативна ставка – 11,5 %

Також  ще ставка 2,5%. Це – з номінальної вартості державних облігацій України придбаних з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року. Альтернативна ставка – 3%.

Але для тих, хто задекларує доходи з 1 вересня 2021 року по 1 березня 2022 року для валютних цінностей в іноземних банках і до нерезидентів, ставка буде 7%, альтернативна – 9,5%.

Чи дає держава якісь гарантії щодо нерозголошення особистих даних людей?

Дає.  Уся інформація конфіденційна. Вона не підлягає абсолютно ніякому розголошенню. Ніхто нікому ніяких інформаційних довідок видавати не буде. Усі дані людей захищені і це передбачено відповідною статтею у законі.  Декларація подається за місцем проживання до податкового органу. Податковий орган проводить камеральну перевірку поданої декларації. Перевірка проводиться лише на не допущення арифметичної чи логічної помилки. Якщо помилку виявлено, про це буде повідомлено і громадянин подасть уточнюючу декларацію.

І головне. Якщо майно не куплено, а отримано у спадок, чи потрібно його декларувати?

Якщо від члена родини 1 або 2 ступеня спорідненості, декларувати не потрібно. За все інше мають бути сплачені податки • Більше цікавого читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост