Золота пора: як не впасти в осінню хандру і чому поганий настрій – це ще не депресія

Дочекались! Осінь! Вона, зауважте, як і перший сніг, традиційно настає несподівано. І починається: тепла нема, відповідного одягу нема, настрою також нема… Натомість є лінь, роздратованість, засмученість, бажання залишатись на дивані і небажання працювати. Ще пару днів і соцмережі «захлинуться» від суцільного плачу за скороминущим літом, журливими запитаннями, де знайти сили, як налаштуватися на осінню сірість, мокрі дні і прихід (ой лишенько!) зими. І звідусіль буде тільки й чутно: хандра, депресія… А це, до речі, геть різні поняття, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Аби самій не мудрувати, що то за хандра і як не переплутати її з депресією, я вирішила звернутися до психолога. Пані Оксана – мила жіночка – тепло посміхнувшись, почала: «Осінню хандру часто називають осінньою депресією, проте депресія – це зовсім інший діагноз, який потребує серйозного лікування. При депресії порушується сон, апетит, можуть з’являтися суїцидальні думки. Депресивну людину неможливо розсмішити. Але депресія не може виникнути несподівано: вчора ще не було, а сьогодні є, а ось нудьга – запросто, тож восени, коли сонячного світла меншає, людей, які нудьгують, більшає», – розтлумачила психологиня.

То що маємо: жінки стають більш плаксиві, менше стежать за собою, за будинком, у них не вистачає енергії, щоб займатися вихованням дітей, посміхатися чоловікові і приймати гостей. Їх починає дратувати телевізор, сусіди, лібідо послаблюється, вони частіше хочуть, щоб їх чоловік пожалів і підтримав, сказав, що все буде добре. У чоловіків пропадає всяке бажання допомагати по господарству, піклуватися про дітей, при цьому йому хочеться кудись усамітнитися якомога далі від усіх. Така ось «пєчалька».

Проте апатія, поганий настрій, сум чи низький рівень енергії, за словами п.Оксани, – це ще не депресія: «Скажу вам більше: прихід осені сам по собі не може викликати депресію. Як і прихід будь-якої іншої пори року. Просто настання осені для тих, хто любить сонце і тепло, чи настання літа – для «зимових» людей додає фізичного і душевного дискомфорту».

За ці слова психологині я голосую обома руками. В моєї сусідки, наприклад, псується настрій із приходом червня. Вона ненавидить пекуче сонце, має алергію на цвітіння, а ще й діти-школярі зі своїми канікулами… Як тут не захандрити! А ось зараз сусідка «розцвіла»: і про жовте листячко співає, і про жовті гумові чобітки мріє, і дітям до школи радо сніданки готує, а на вихідних витягує всіх до осіннього лісу – дихати повітрям, ніжитись в променях лагідного сонця і набиратися сил на зиму. Беріть приклад.

До речі, саме такий настрій рекомендує п. Оксана усім тим, хто таки осінь не дуже любить і починає хандрити. «Замість того, аби нарікати на осінь з її дощами та холодом та асоціювати її з неприємними емоціями, постарайтесь побачити в ній затишок: тепла ковдра на дивані, стильні подушечки в осінніх тонах, гарячий чай, цікавий фільм і нехай весь світ зачекає», – щиро радить психологиня і додає, що треба частіше виходити на прогулянки у світлий час доби, аби максимально використати сонячне світло.

Також для покращення настрою допомагають вправи. Вони є важливими для всіх проблем психічного здоров’я, проте займатись ними потрібно не менше, ніж 30 хв. в день. А ще осінь – це прекрасний час для приготування улюблених сезонних супів та теплих страв, яких ви не дуже хотіли впродовж літа. Улюблена, проте корисна їжа допоможе покращити настрій. А ще – займіться чимось новим чи зробіть нову зачіску. Допомагає. І не «топіть» хандру в алкоголі, бо він краде в організму ті самі гормони щастя, яких і так недостатньо. Шкодять також з’ясування відносин, скарги на життя і спілкування з песимістами. Шкідливо залишатися вдома і лежати в ліжку цілими днями. Шкідливо пити антидепресанти без призначення лікаря.

Наостанок, п. Оксана попередила, що, якщо хандра триває понад тиждень, має наслідки у вигляді дратівливості, сліз, апатичного настрою і заважає звичному способу життя,  якщо самому не вдається налагодити свій стан, треба звернутися до фахівця.

А я згадала бабусю, котра, передивляючись в телевізорі чергове «слізливе» ток-шоу про меланхолію та нудьгу зауважила: «Ситі, обуті, одягнені… у телевізорі їх показують… і що ж то за депресія така? Завтра передивлюся повтор, бо свині ще не годовані». Зустрінемось за тиждень. Ваша Ліля Біла • Більше унікальних історій читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост