Закарпатка розповіла, як у неї хотіли викрасти 4 тисячі гривень

В Інтернеті кишить шахраями і вони придумують все нові і нові схеми ошукати людей. Просто не вкладається в голову, до яких вони хитрощів вдаються, якщо ви розмістите на одному з популярних сайтів оголошень оголошення про те, що хочете щось продати, пише газета ЯСНО.

В один момент у житті я відмовилася від продуктів тваринного походження, перестала їх не тільки їсти, але й одягати речі зі шкіри та хутра. При цьому у моїй шафі були дві норкові шуби, які без використання там лежали. Тож я вирішила їх продати.

Сфотографувала. Розмістила оголошення. Поставила ціну – 4 тисячі гривень. Уже через кілька хвилин мені зателефонувала жінка. Вона говорила дуже ввічливо, питала, у якому стані одна з шуб, просила сфотографувати ще і скинути фото у вайбер. Я так і зробила. Потім вона запитала, коли я можу відправити товар, сказала, що одразу після поступлення грошей на картку. Ми домовилися, що вона скине їх після 17 години і я одразу ж піду на пошту і вишлю їй шубу.

На цьому нібито ми все вирішили.

Інша шуба залишалася вільною. І саме з приводу її продажу мені почали надходити повідомлення у вайбер. Одна з покупчинь, записана як Ольга спитала, чи це я продаю шубу. Відповіла  їй, що так. Поцікавилася станом, написала, що в ідеальному, ще й розповіла про причину, чому продаю. Тоді вона написала, що оформила оплату на сайті оголошень, скинула нібито чек,  а насправді  посилання, за яким нібито потрібно підтвердити операцію, щоб отримати гроші. Для підтвердження вводиться і номер картки, і термін її дії, і код. Після цього шахраям стають відомі усі ваші дані. Тоді вона попросила надіслати смс із кодом підтвердження. Але воно не надходило. Відтак Ольга порадила звернутися у службу підтримки, що я і зробила. Утім вона розраховувала, що я звернуся до служби за її посиланням, де все відлагоджено Інтернет-злодюжками. А я написала у справжню службу підтримки сайту і мені одразу порадили заблокувати картку, бо я мала справу з шахрайкою. Я миттю зняла гроші з картки і поцупити вона нічого не встигла. На щастя. А тим часом з’явилася й інша подібна псевдопокупчиня, яка також надіслала посилання. Тільки цього разу я вже знала, що це чергова злодійка і ні за якими посиланнями не переходила. Натомість написала їй, хай не шукає собі пригод, бо я все знаю.

А от із Ольгою діалог продовжився. Вона поцікавилась, що там мені пише підтримка, я відповіла, що розбираємося. Згодом не витримала і ще раз їй написала. Мовляв, не раджу зв’язуватися зі мною, бо мій чоловік працює у кіберполіції. З людьми нечесними треба діяти їх же методами. Відповідь отримала досить несподівану: «Ми уже перевели в готівку ваші гроші. Не хвилюйтесь». «Хвилюватись повинні ви», – відповіла їй. Вона ж написала: «Як скажете». Цього разу вона також збрехала, бо гроші від мене вона зі своїми напарниками не встигли вкрасти… їх просто не було на рахунку. Але якщо вона так вчинила. Значить навіть не пам’ятала, від кого поцупила кошти. Значить у той день жертвою стала не тільки я, а й інші люди.

А мої пригоди із шубою продовжилися. О 17 годині мене зателефонував невідомий номер. У слухавці я почула приємний чоловічий голос. Він представився працівником банку і почав мені говорити, що на мій рахунок поступили гроші від юридичної особи. Я сказала, що не чекаю грошей від юридичної особи. Та він продовжував, що гроші поступили і почав розповідати, як я повинна сплачувати за них податки і дещо в цьому плані. Як платити податки я і сама знаю, бо роблю це постійно, а йому сказала, що зараз подивлюся, чи дійсно на картку поступили гроші і повідомлю йому. Він відповів, що гроші поки що не на моїй картці. Але… і тут я зробила дурницю, що його не дослухала, бо мої нерви від шахраїв у той день не витримали… я зрозуміла, що це черговий і сказала йому про це. Він аж образився. «Та що ви собі дозволяєте!» – сказав голос у слухавку.

Та я відключила телефон.

Більше жінка, яка нібито увечері хотіла перевести кошти не писала. Не телефонувала. Вона зникла, як і інші шахрайки.

У мене є скріншоти усіх повідомлень, я через додаток перевірила всі номери. Я маю докази того, що в той день, одразу після розміщення оголошення в Інтернеті, мене обліпили з усіх боків недобросовісні псевдопокупці, які лише те й хотіли, що привласнити мої кошти і жодного реального покупця. На щастя, їм це не вдалося. Але скільки людей вони ошукують! Скількох залишають без копійки на рахунку!

Цю справу я так не залишу. Неодмінно звернуся до кіберполіції. А от довірливим закарпатцям раджу бути уважними і знайомими хоча б із цими двома схемами[П1] .

Після цього інциденту я зрозуміла, що найкраще і найбільш надійно купувати і продавати через газету. На Закарпатті є така як «Закарпатські оголошення». Так ви домовляєтесь із людиною безпосередньо про все і не маєте ризиків бути ошуканими кібершахраями, якими просто кишить Інтернет • Більше цікавого читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост