АНОНС. «Сімейна рада». Чому депутати беруть собі у помічники дружин та дітей колег по партії

Родичі «на зарплаті» з бюджету

Минув уже рік, відколи Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який забороняє депутатам наймати собі в помічники за держкошт близьких родичів, утім, він досі не став законом. Це дозволяє народним обранцям продовжувати використовувати бюджетні кошти для фінансування членів своїх родин, надаючи їм при цьому ще й привілейований статус та вільний доступ до багатьох владних ресурсів, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Дружини та чоловіки. Діти і батьки. Сестри і брати. Українська політика була завжди багата на сімейні династії, пише radiosvoboda. Не стала винятком і Верховна Рада IX скликання: хтось опинився під одним куполом і тепер спільно ухвалює закони. А хтось став помічником депутата.

Ще минулого року «Схеми» виявили півтора десятка родичів депутатів, які влаштувались до них або ж їхніх колег по парламенту – помічниками на громадських засадах.

Нині ж «Схеми» нарахували щонайменше 12 родичів народних обранців, які допомагають іншим депутатам за гроші. Найбільше таких – у «Слузі народу» та «Опозиційній платформі – За життя». Щомісяця ці люди отримують десятки тисяч гривень з бюджету. Це – гроші українських платників податків.

Чоловіки – у нардепи, дружини – у помічники

Вікторія Улиганець – дружина «слуги народу», голови парламентського комітету з питань зовнішньої політики та віце-президента ПАРЄ Олександра Мережка.

За півтора року роботи помічницею у його колеги – «слуги народу» Ігоря Марчука – вона заробила 750 тисяч гривень.

У середньому заробітна плата Улиганець – 41 800 гривень на місяць. Але у липні та серпні цього року жінка отримала вдвічі більше – майже по 92 тисячі. Усе – завдяки преміям по 50 тисяч гривень, які призначив їй Ігор Марчук.

«Слуга народу» Олександр Мережко не приховує, що особисто порадив Ігорю Марчуку зробити помічницею саме свою дружину.

– Колега мій звернувся з проханням запропонувати когось. Я запропонував свою дружину, але, чесно кажучи, я сподівався, що цього не станеться, тому що у нас двоє дітей і мені набагато вигідніше, щоб вона була з ними. Разом з тим вона як фахівець хоче реалізувати себе і, чесно кажучи, це було її рішення, хоча я внутрішньо був проти, – сказав член фракції «Слуга Народу» Олександр Мережко.

– Чи не вважаєте ви це певним чином кумівством? – запитала журналістка «Схем».

– Ні. Я це не вважаю, тому що тут ідеться про професійні якості.

– Просто виходить, що ви її порекомендували, а, отже, фактично могли сприяти її…

– Ні-ні. Коли я її рекомендував, я сподівався, що вона не буде працювати (ну так, чесно кажучи, між нами). Я своєму колезі сказав: ось є кілька пропозицій, будь ласка, робіть вибір, але, якщо, наприклад, жодна з них не підійде, я навпаки буду дуже радий • Повний текст читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост