Як колочавські хлопці діда Дракули побили

Село справді засували втікачі від гніту у першій половині XV століття. Однак припускають, що перші люди там з’явилися ще до нашої ери. Про це свідчать археологічні розкопки. Також було знайдено сліди дакійських поселень римського періоду, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

У густих лісах втікачі могли жити спокійно. Їх охороняла могутня природа, вона ж надавала їм притулок та харчі. Поселенці будували малесенькі будиночки з крихітними вікнами, аби взимку, а зими там холодні. Можна було таку хату обігріти. Благо, лісів у ті часи ніхто у промислових масштабах не чіпав, як зараз. Тож кілька зрізаних ялин могли забезпечити хатинку теплом на кілька місяців. У будинках була глиняна підлога, солом’яна або дерев’яна покрівля. Знаходилася вона в непримітних для людського ока місцях, але неподалік від водойм, аби воду не треба було носити далеко. Біля батьків зводили оселі і діти. Тож поступово поселення розросталося.

Перша письмова згадка про село датована 1463 роком, в часи, коли землі волоських феодалів Урмезеїв передавались іншим дворянам Балку та Драгу…. Так-так… Драгу… діду графа Дракули! Старожили розповідають, що його пам’ятають досі. Від нього найбільше і втікали люди у ліси, бо хоч землі йому належали недовго, та був надто жорстоким правителем. Усіх непокірних вішав або садив на палю. Карпатські гори були залиті червоною кров’ю. А ще старий драг любив місцевих дівок… не проходив спокійно повз жодну спідницю. Так йому чесалося затнути будь-яку молодицю у ліжко, що одного разу колочавські парубки напали на нього і так побили. Що він ледве ноги звідти поволік. Шукали повстанців його воїни пізніше, але так і не знайшли, бо вони знали добре ліси і вміли ховатися • Більше цікавого читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост