Закарпатська митниця: серед типових правопорушень – незаконне ввезення автівок з підробленими документами

До яких способів та механізмів вдаються порушники на кордоні для переміщення товарів зпорушенням вимог митного законодавства, поінформували в управлінні боротьби зконтрабандою та порушеннями правил Закарпатської митниці.

Так, до прикладу, в листопаді 2021 року підрозділи митниці проведели ряданалітично-пошукових та перевірочних заходів, в тому числі з використаннямможливостей міжнародної взаємодії, до схемних порушень митного законодавства,які мали однаковий механізм та періодично фіксувалися в зоні діяльності Закарпатської митниці.

Посадовці кажуть, що серед типовихправопорушень – незаконне ввезення на митну територію України транспортнихзасобів на підставі документів, що мають ознаки підробки або в яких зазначенінеправдиві відомості. У листопаді п.р. складено 90 протоколів про ПМП на суму 7,8млн грн.

Далі. Несекрет, що громадяни не полишають спроб переміщувати з приховуванням відмитного контролю або поза митним контролем тютюнові вироби, як один знайприбутковіших товарів при їх продажу на території Європейського Союзу.Порушники кордону  вдаються до будь-якихметодів їх приховування, зокрема: в особистих речах, часто в конструктивнихпорожнинах автомобілів та автобусів та у спеціально виготовлених тайниках.

За останніймісцяь загалом заведено 5 справ за ознаками порушення ст.ст.482, 483 МКУ, уяких предметами правопорушення виступали тютюнові вироби, а це – понад 7,6 тиспачок, загальною вартістю 335 тис грн. Вилучені митниками транспортні засоби,які використовувалися як засоби переміщення предметів правопорушення, оцінено умайже мільйон гривень.

Також спостерігаєтьсятенденція до збільшення спроб переміщення громадянами дороговартістних одягу тавзуття відомих торговельних марок.  Перевізникив обхід декларуванню та оподаткуванню намагаються завезти на митну територіюУкраїни бренди під виглядом вживаних речей. Таким чином, нехтують митнимзаконодавством, де чітко вказано на яку суму та скільки кг довзоляєтьсязавозити в Україну товарів на одну особу.

У листопадіп.р. заведено 8 таких справ, з яких – 3 справи про порушення митних правил – заознаками порушення ст.471 МКУ на суму майже півмільйона гривень  та 5 справ за ознаками порушення ст.472 МКУ (остаточнувартість предметів правопорушення встановить спеціаліст-експерт).

Пресслужба Закарпатської митниці

ЗакарпатПост